Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gestel

1 augustus 2022 - 18 september 2022

Catalogus ‘Leo Gestel op Mallorca’ in Museum Kranenburg (Bergen NH) van Caroline Roodenburg.

Een tijdje verblijven in een andere omgeving kan veel inspiratie en concentratie opleveren.

Ook Leo Gestel experimenteerde in 1914 met volle overgave een paar maanden op Mallorca. De tentoonstelling in Museum Kranenburgh in Bergen (NH) laat dat mooi te zien. Hij worstelt met de kleuren en vertelt in een brief naar huis over de ‘groote compositie in het landschap, waardoor je niet weet wat je het belangrijkst vindt, de grootse tekenachtige composities met zijn ritme van vormen of de teere stemmen van stille zang van die landschappen’.

Gestel doet dat als overtuigd modernist, geïnspireerd door het kubisme en futurisme, ‘met soms een vleug Picasso en Braque, en waarbij hij ook de bronnen van Cézanne en Van Gogh niet verloochend’.

In de zeer leesbare catalogus bij deze tentoonstelling laat Caroline Roodenburg je meekijken met deze zoektocht. Zo lees ik bijvoorbeeld:

“Voor Gelstel betekent het dat hij nóg beter gaat kijken, na de naturalistische oefening vooral met analytische blik. Hij keert terug naar Paul Cézanne, de geestelijk vader van de kubisten. Cézanne loste de vormen niet op zoals de impressionisten met hun losse verftoetsen, maar modelleerde de natuur in zijn schilderijen naar de onderliggende basisvormen waaruit ze is opgebouwd: de kubus, bol en cilinder”.

Het werk in het echt is natuurlijk veel intenser en maakte voor mij dat ik me eindelijk eens echt in de Bergense School verdiepte waartoe hij gerekend wordt (met schilders als Else Berg, Arnout Colnot, Cahley Toorop, Jan Sluijters en nog een heel aantal anderen).

Nog ™ 18 september 2022

 

Gegevens

Begin:
1 augustus 2022
Einde:
18 september 2022
Site:
https://www.kranenburgh.nl/tentoonstelling/104/leo-gestel-op-mallorca

Locatie

Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
Bergen NH, 1861 CR Nederland
+ Google Maps
Telefoon
072 - 201 5000
Bekijk de site van Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *