Overzicht

De Nollen

 

Kijken door een konijnenhol
Jawel, het kader waarbinnen je een kunstwerk ziet is bepalend. Dus plaatst Rudi van de Wint zijn werken zo dat je blik geleid wordt, dat het werk weerspiegelt in het water, dat schaduwen meespelen. Hij zorgt zelfs dat je een werk betreedt nadat je door een donkere gang bent gelopen om volle impact te geven. Lees verder “De Nollen”

De Tubaspeler

Slow looking bij werk van Sjaak Kooij

Op Slow Art Day liep ik Galerie Bart binnen in de vaste overtuiging een werk te kiezen en er samen met Antoon langer en rustig naar te kijken. Ik kijk graag lang (als ik kan zitten) en tóch moest ik me ertoe zetten echt serieus de tijd te nemen en paar ‘technieken’ toe te passen. Tsjongejonge. Maar wederom: het is het zo waard. Lees verder “De Tubaspeler”

Een rol spelen

‘Lifestyle’series, 1976
Ik zag Fosso als tiener diverse identiteiten/types uitproberen door een bepaalde pose en kledingstijl aan te nemen (geschoten op de laatste stukjes film van zijn commerciële werk).

Samuel Fosso in Huis Marseille A’dam, tm 12 maart ’23.

Dagelijks open

Huis Marseille: dit fijne fotomuseum, gevestigd in twee grachtenpanden is dagelijks open van 10-17 uur en donderdag tot 21 uur. Een van de weinige plekken om maandag of op een avond kunst te kijken in A’dam. Lees verder “Een rol spelen”

In het Licht

De schittering van licht dat op een gouden reliekbeeld schijnt, met daarachter een ritselend gouden matras (van traumadekens).
Matras, Matthijs Muller, 2006
Reliekbeeld van de Heilige Agnes, Münster, na 1520

‘In het LICHT’
in Kloostermuseum Krona in Uden 

Een tentoonstelling met eeuwenoude glinsterende religieuze objecten gecombineerd met hedendaagse lichtkunst. En dat werkt.

De opening van de bijzondere tentoonstelling ‘In het Licht’ was voor mij vrolijk en feestelijk. Her en der gesprekken met deelnemende kunstenaars, zoals Berndnaut Smilde die op het eeuwenoude klooster een regenboog toverde die eindigt bij het raam van de Abdis, wijntje erbij, genieten. Lees verder “In het Licht”

Angel in the House

Ellis Scheer , pastel

Nog niet de gelegenheid gehad om het bijzondere werk van Ellis Scheer in de expositie Angel in the House te komen bewonderen? 
Op zaterdag 14 en zaterdag 21 januari is Amsterdam Artspace geopend tussen 12.00-17.00 uur en zal Ellis zelf aanwezig zijn om je welkom te heten, rond te leiden en over haar werk te vertellen.

“Ga zitten en ervaar hoe de wereld in de jaren vijftig van de vorige eeuw aanvoelt”.

Dit klinkt als een magiër aan het werk. En dat kan wel kloppen. Ellis Scheer is een goochelaarsdochter en met haar werk probeert ze andere werelden toegankelijk te maken. Zoals bij haar project Angel in the House: hoe voelt de werkelijkheid van een huisvrouw zo halverwege de vorige eeuw? Lees verder “Angel in the House”

Titel

Antoon Loomans bekijkt welke werken in aanmerking komen voor de actie: ‘Verzin een titel – en maak kans op het kunstwerk’.

De invloed van de titel

In hoeverre beïnvloedt de titel van een kunstwerk jouw kijken? Wat gebeurt er als je bij een werk leest dat het Slapeloze nachten, of Horrorkonijn heet? Waarschijnlijk iets heel anders dan als je Ochtendgloren of Fluffy leest. Lees verder “Titel”

Zelf doen

 

En nu mag ik uitproberen met lekker natte aquarelverf en koffiedrab.

Zelf doen!

Dat helpt om met extra onderzoekende ogen naar een kunstwerk te kijken. Hoe doet hij het? Hoe doe ik het?

Zondag 13 november tijdens Open Studio’s Zamenhof, kun je aanschuiven aan de schilder-tafel van Antoon en zelf experimenteren met de materialen die hij gebruikt. Koffiedrab, aquarelverf, houtskoolpoeder, …. Lees verder “Zelf doen”