Overzicht

Ontmoet de kunstenaars van “Bekijk het Maar!”

10 en 11 februari 2024
11.00 – 18.00 uur
Toegang: EUR 7,50 (meer mag, minder ook). Tot 18 jaar gratis.
Magazijn 14 – Hembrugterrein – Affuitenhal 1, Zaandam

Ontmoet de kunstenaars en hun werk

Wat een leuke groep kunstenaars die deelnemen aan de eerste “Bekijk het Maar!” in de 2e-Verdieping op het Hembrugterrein in Zaandam. Ze lopen het hele weekeind rond. Je kunt samen naar hun werk kijken, dat is niet eng. Ze  kunnen ook vanalles vertellen over elkaars werk.

Klik op afbeelding voor vergroting en infotmatie

De kunstenaars hebben allen hun werkplek in Magazijn 14 alwaar de expositie op de ruime zolder zal zijn. Deze groep van 7, keek ter kennismaking naar elkaars kunst en later deden we onder leiding van Michal Butink samen een VTS sessie. Alles heel vrolijk, aandachtig en open. Dus spreek ze aan 10 en 11 februari tijdens “Bekijk het Maar!”

Een tentoonstelling met werk van 7 kunstenaars uit Magazijn 14

Mike Bink – Fotograaf
Berend Boorsma – Kunstenaar
Hanneke de Graaf – Grafisch ontwerper / kunstenaar
Roman Edgar Jans – Beeldend vormgever
Joris Koster – Illustrator / animator
Bas Mantel – Grafisch ontwerper / kunstenaar
Stijntje Schreurs – Mixed Media kunstenaar

Voor instagrammers: kijk vooral ook op 2e_verdieping

Hieronder kort onder elkaar wat extra info. Maar bedenk: kunst in het echt zien is iets heel anders dan zo op je telefoon of computer. Dus kom tóch vooral kijken naar :

Mike Bink

www.mikebinkfotografie.nl

Mike laat werk zien uit zijn, ongoing, serie Between Salt and Steel. Ik denk heel mooi om de grote afdrukken te zien.
Instagram.com/between_salt_and_steel_

Between Salt and Steel
Wat doet een professionele fotograaf als de streek waarvan hij houdt verandert? Als hij ziet dat het ongepolijste karakter van oude plekken en panden vervliegt door keurige nieuwbouw en gladde bedrijventerreinen? Dan pakt hij zijn camera en legt vast wat er nog rest. Voordat het te laat is.

Mike Bink uit Zaandam fotografeert al jaren IJmuiden en de IJmond. Van het kanaal, de oude loodsen, visserijhavens tot vrieshallen en de pijpen van Tata Steel. En, niet te vergeten: hij portretteert graag de mensen die hier wonen en werken.
Lees verder: www.jutter.nl

Berend Boorsma

www.berendboorsma.com

Ooit liep ik zijn atelier binnen en ontdekte ei-tempera . Prachtige gevoelige matte kleuren gebruikt Berend. In combinatie met olieverf. Laatst zag ik hem werken aan beelden voor bij een (beroemd) verhaal over Eepersip.  In zijn stijl. Sferisch (ik voel zweedse sprookjes), tijdloos, stilte, onderbewuste beelden.

Hanneke de Graaf

www.hannekedegraaf.nl

Deze website laat Hanneke’s werk als grafisch ontwerper zien. De laatste tijd is ze weer meer vrij werk gaan maken. Ze lijkt me een nieuwsgierig en onderzoekend typ. Hanneke laat lekker de kneedbare eigenschappen van klei zien en combineert dat met andere materialen. Ik zag al mooie kleuren en experimenten. Het noodt tot aanraken (zie eerdere foto hierboven waar Berend éven moet voelen hoe dat nou zit tussen die schijfjes klei).

Roman Edgar Jans

www.romanontwerp.nl

 

Ik kende Roman als muziekman: artdirector en producer van Etcetera Records. Maar kijk: hij durft nu ook zijn schilderwerk te laten zien. Terecht! Figuratief met, als ik me goed herinner, de laat 19de eeuwse schildersperiode  als speciale inspiratie. Ook maakt hij abstract werk. In olieverf op paneel.

Tijdens de VTS sessie met de kunstenaars keken we ook lang naar bovenstaand werk. Dat was natuurlijk spannend voor hem. Maar het bleek heel bijzonder om alle associaties te ontdekken. Zonder vooraf kennis te nemen van de titel (insomnia). Ook mooie opmerking: ‘Als daar in het groen iets gestaan zou hebben, een kerk of een vogel bijvoorbeeld, was de sfeer heel anders geweest’.

Joris Koster

www.joriskosterartwork.nl

Zoals je kunt lezen in Stempelen tijdens Bekijk het Maar! :
Ik was bij kunstenaar Joris Koster in Magazijn 14. Zelf noemt hij zich illustrator en animator. Dat betekent dat hij veel achter de computer zit om daar allemaal tekeningetjes te laten buitelen. Dat wisselt hij dan af met het ‘handwerk’ van zeefdruk en linosnede.

Die kun je tijdens “Bekijk het Maar!” zien. Mooi hoe hij vertelt dat hij met de afdrukken in zwart/wit, diepte en gelaagdheid wil veroorzaken. En zich afvraagt: … hoe maak ik een kleurrijke zonsondergang enkel in de inktkleur zwart?
Nou, in de eerste afdruk die ik zag, kon ik voor mijn gevoel zó het straatje inlopen.

Bas Mantel

www.revlaboratories.com

En Bas? Die ga ik nog beter leren kennen komende tijd. Zijn werk vind ik in eerste oogopslag heel lekker. Iets met letters…. en er zit muziek in en bij. Hoe? Ik lees een tekst als: “Bas maakt werk waar je de onlosmakelijke verbintenis tussen beeld en geluid ervaart. Zijn grafisch werk is ritmisch, typografisch, geknipt en geplakt, een combinatie van analoog en digitaal, rauw en vaak monochroom van kleur”.

De kans dat ik hebberig word is hier groot….

Stijntje Schreurs

www.2e-verdieping.nl

Ha! En dan Stijntje. Die ken ik al….veertig jaar. Toen klodderden we met verf op de Vrije Hogeschool. In de jaren ‘90 werkten we eens samen mee aan een interactief trainingsprogramma om dakpannen te maken. Zij schoot daarvoor het filmmateriaal in India. Veel later deelden we een atelier. Daar zag ik voor het eerst haar slow wuivende filmpjes. Tijdens “Bekijk het Maar!” op groot scherm te zien. Ik heb er eentje op een i-pad in huis. Aanbevolen. Lekker op een Klapstoel voor zitten wegdromen!

 

 

Spelen en ontdekken tijdens “Bekijk het Maar!”

Joris Koster in zijn Magazijn 14 werkplek, laat voorbeelden zien wat hij maakte met de lino-stempels.

Joris Koster

Ik was bij kunstenaar Joris Koster in Magazijn 14. Zelf noemt hij zich illustrator en animator. Dat betekent dat hij veel achter de computer zit om daar allemaal tekeningetjes te laten buitelen. Dat wisselt hij dan af met het ‘handwerk’ van zeefdruk en linosnede. Lees verder “Spelen en ontdekken tijdens “Bekijk het Maar!””

Samen kijken tijdens “Bekijk het Maar!”

Ansichtkaart met VTS vragen bij het werk van Esiri Erheriene-Essi

Samen kunst kijken

Samen kunst kijken middels VTS (Visual Thinking Strategie). Daar is veel over te vertellen. Maar het zelf meemaken is eigenlijk de enige manier om te snappen wat zo’n gesprek betekent.

Zondag 11 februari 2024 is je kans

Lees verder “Samen kijken tijdens “Bekijk het Maar!””

Agenda nu

A Basic Instinct, Anna Aagaard Jensen

Ik heb heel veel gemist aan tentoonstellingen. Maar terwijl ik nu een paar voor jullie in de Klapstoel-agenda zet, heb ik toch weer van alles moois wél gezien.

Beknopte bevindingen en alle wie/wat/waar zijn te vinden in Agenda
Ga naar agenda in het menu, klik de foto aan en word geïnspireerd. De meeste lopen tot begin januari. Dus spoed je naar: Lees verder “Agenda nu”

Details speuren en met koffie kleuren

Focussen op details in een kunstwerk en zelf (na)tekenen. Het maakt dat je nógeens goed naar een kunstwerk kijkt. Je dingen afvraagt. Meer ontdekt.

Heel wat mensen, jong en oud, hebben weer gespeurd naar details tijdens Open Ateliers Noord.

En dit vonden ze. Het is verrassend te zien hoe dat ene vlekje zich verhoudt tot het hele werk (klik op afbeelding voor vergroting en informatie): Lees verder “Details speuren en met koffie kleuren”

Portret met nuance

Bijzondere grote kartonnen koppen van Antoon Loomans  waren te zien in de Zamenhofstraat 110-i tijdens Open Ateliers Amsterdam Noord  
Maar als je nieuwsgierig bent: neem vooral contact op voor
atelierbezoek.

Huwelijksportret in Karton

Je kent ze wel, die portretten uit de VOC tijd. Ingewikkelde jurken, kanten kragen. De man met strenge heldhaftige blik, aan zijn zijde een statige glimlach-loze echtgenote.

Antoon geeft met zijn kartonnen koppen nuance aan dit heldhaftige beeld. Lees verder “Portret met nuance”

Open Ateliers Noord


18 en 19 november 2023, van 12:00 tot 18:00 uur
in Amsterdam Noord kun je meer dan
100 kunstenaars en hun werk ontdekken.
www.openateliersnoord.nl

Werk van meer dan 100 kunstenaars te zien in Amsterdam noord op 18 en 19 nov. 2023. De pijl wijst naar de Zamenhofstraat. Mis dat niet.

Verven met koffie
Op de Gang van Zamenhof 110 is weer veel te beleven.

Lees verder “Open Ateliers Noord”

Ei-tempera

Pigmenten

Ouderwets spul?

Ik deed een Ei-tempera workshop. Waarom? Lijkt heel ouderwets spul: gemalen mineralen en dan mengen en roeren met een eidooier. Ik dacht: dat deden ze toch alleen vóórdat ze olieverf ontdekten? Waarna ook nogeens het handige, sneldrogende acrylverf ontstond.
Maar ik zag: wat zijn de kleuren mooi en wat is dat roeren prettig om te doen i.p.v. dat je de verf direct uit een tube knijpt. Lees verder “Ei-tempera”