Details speuren en met koffie kleuren

Focussen op details in een kunstwerk en zelf (na)tekenen. Het maakt dat je nógeens goed naar een kunstwerk kijkt. Je dingen afvraagt. Meer ontdekt.

Heel wat mensen, jong en oud, hebben weer gespeurd naar details tijdens Open Ateliers Noord.

En dit vonden ze. Het is verrassend te zien hoe dat ene vlekje zich verhoudt tot het hele werk (klik op afbeelding voor vergroting en informatie):

Andrea Boerman: keramiekvancampen.nl

Marieke Hunze: www.mariekehunze.nl

Jitske Schols: www.jitskeschols.com

Mieke Teelen: www.mieketeelen.com

Roelien van Aalderen: www.roelienvanaalderen.nl

Willy Felice: www.atelier-felice.com

Antoon Loomans: www.antoonloomans.com

Inge van Bogerijen: keramiekvancampen.nl

Marie-Renée Hoeks: www.marierenee.nl

Uit de inzendingen, trokken we een winnaar: Mia! Ze kwam weer naar het atelier van Antoon Loomans en zocht zelf een werkje uit. Het werd eentje uit de serie van Gnoe’s. Gemaakt van bietensap.

Bietensap, verf van koffie of walnootschillen. Antoon Loomans gebruikt het in zijn werk. En tijdens Open Ateliers Noord kon je ermee experimenteren. Dat werd veelvuldig gedaan:

Lees meer over hoe naar details te speuren en het waarom van het zelf proberen:
Details speuren
Zelf doen

Open Ateliers Noord


18 en 19 november 2023, van 12:00 tot 18:00 uur
in Amsterdam Noord kun je meer dan
100 kunstenaars en hun werk ontdekken.
www.openateliersnoord.nl

Werk van meer dan 100 kunstenaars te zien in Amsterdam noord op 18 en 19 nov. 2023. De pijl wijst naar de Zamenhofstraat. Mis dat niet.

Verven met koffie
Op de Gang van Zamenhof 110 is weer veel te beleven.

Bij Antoon Loomans krijg je koffie en kun je met koffie verven. Of probeer het eens met walnootverf. Bekijk het filmpje op zijn website www.antoonloomans.nl

Want  Zelf doen bleek vorige keer ook leuk. En helpt je nieuwsgieriger naar de kunstwerken te kijken.

Details ontdekken

En je kunt weer aan de hand van  Details heel goed kijken en speuren  naar de werken van de Gangsters in hun ateliers op de Zamenhofstraat 110:

Antoon Loomans www.antoonloomans.com
Roelien van Aalderen: www.roelienvanaalderen.nl
Inge van Bogerijen en Andrea Boerman: www.keramiekvancampen.nl
Mieke Teelen: www.mieketeelen.com
Marieke Hunze: www.mariekehunze.nl
Willy Felice: www.atelier-felice.com
Marie Renee Hoeks: www.marierenee.nl
Jitske Schols: www.jitskeschols.com

Ook te zien: bijzondere grote koppen van Karton:
Portret met nuance

Deel van de Golgotha trilogie (verbeeld met knipoog vaan Basquiat) van Antoon Loomans. 170 x 123 cm, Karton

Antoon Loomans tijdens OAN

 

Rechtbanktekeningen

Machteld Aardse vertelt over tekeningen die ze maakte in de rechtszaal. De advocate kan zichzelf herkennen.

De kunstenaar als verbinder en katalysator

Kunstenaar Machteld Aardse, je weet wel die energieke met die langlopende projecten. Ik schreef over haar: Machteld Aardse

Contact, gesprek, inzicht

Ik mocht met een groepje samen de tussenstap-tentoonstelling van haar rechtbank tekeningen bekijken. En wel ín de vol-marmeren imposante nieuwe rechtbank Amsterdam. Weer zo’n bijzonder onderzoek van Machteld, ditmaal in samenwerking met criminologe Tasniem Anwar, waarbij ook zo heel duidelijk wordt wat haar tekenen op locatie veroorzaakt: contact, gesprek, inzicht. Lees verder “Rechtbanktekeningen”

De Nollen

 

Kijken door een konijnenhol
Jawel, het kader waarbinnen je een kunstwerk ziet is bepalend. Dus plaatst Rudi van de Wint zijn werken zo dat je blik geleid wordt, dat het werk weerspiegelt in het water, dat schaduwen meespelen. Hij zorgt zelfs dat je een werk betreedt nadat je door een donkere gang bent gelopen om volle impact te geven. Lees verder “De Nollen”

De Tubaspeler

Slow looking bij werk van Sjaak Kooij

Op Slow Art Day liep ik Galerie Bart binnen in de vaste overtuiging een werk te kiezen en er samen met Antoon langer en rustig naar te kijken. Ik kijk graag lang (als ik kan zitten) en tóch moest ik me ertoe zetten echt serieus de tijd te nemen en paar ‘technieken’ toe te passen. Tsjongejonge. Maar wederom: het is het zo waard. Lees verder “De Tubaspeler”

Details speuren

Details van kunstwerken op Zamenhof 110

Details speuren tijdens Open Ateliers Noord
Al tweemaal gingen bezoekers, jong en oud, tijdens Open Ateliers Amsterdam Noord in de ateliers op Zamenhofstraat 110 op zoek naar de details in kunstwerken.

Als voorbereiding liep ik de ateliers in ‘mijn’ gang binnen en zocht details van hun werk voor jullie uit. Ik ondekte vanalles. Lees verder “Details speuren”

Een rol spelen

‘Lifestyle’series, 1976
Ik zag Fosso als tiener diverse identiteiten/types uitproberen door een bepaalde pose en kledingstijl aan te nemen (geschoten op de laatste stukjes film van zijn commerciële werk).

Samuel Fosso in Huis Marseille A’dam, tm 12 maart ’23.

Dagelijks open

Huis Marseille: dit fijne fotomuseum, gevestigd in twee grachtenpanden is dagelijks open van 10-17 uur en donderdag tot 21 uur. Een van de weinige plekken om maandag of op een avond kunst te kijken in A’dam. Lees verder “Een rol spelen”

Angel in the House

Ellis Scheer , pastel

Nog niet de gelegenheid gehad om het bijzondere werk van Ellis Scheer in de expositie Angel in the House te komen bewonderen? 
Op zaterdag 14 en zaterdag 21 januari is Amsterdam Artspace geopend tussen 12.00-17.00 uur en zal Ellis zelf aanwezig zijn om je welkom te heten, rond te leiden en over haar werk te vertellen.

“Ga zitten en ervaar hoe de wereld in de jaren vijftig van de vorige eeuw aanvoelt”.

Dit klinkt als een magiër aan het werk. En dat kan wel kloppen. Ellis Scheer is een goochelaarsdochter en met haar werk probeert ze andere werelden toegankelijk te maken. Zoals bij haar project Angel in the House: hoe voelt de werkelijkheid van een huisvrouw zo halverwege de vorige eeuw? Lees verder “Angel in the House”