Bronstijd

Peinzend voor rotstekeningen in Vitlycke (Sil vindt er niks aan).

Bronstijd

3000 jaar geleden zaten mensen op een rots en kerfden met een steen rondjes erin. Of afbeeldingen van boten. Of van mensen; mannen (want met struise piemels), soms vrouwen. Soms een dier.

Kuiten

Als ik ernaar kijk, zijn de stippen prachtige abstracte werken. Geniet ik van de mensen met hun lange wapperbenen met absurde kuiten of heel erg lange armen. En dan sta je daar dus te kijken op die rots aan een meer. Of in een weide, waar vroeger de zee was (vandaar waarschijnlijk de vele boten-tekeningen).

Gissen

Dan vraag je je ook af wat het voor deze mensen betekende om deze afbeeldingen te maken. Het is gissen: religieus, vanuit handelscommunicatie of omdat het fijn was om te doen? Echt zullen we dat nooit weten. Het mooie is dat het veel ruimte laat om zelf te kijken en te speculeren.

Ingekleurd

Ik ben in Zweden waar duizenden en nog eens duizenden van deze tekeningen zijn gevonden (en wellicht nog eens duizenden onder het mos verstopt zijn). Om ze beter zichtbaar te maken voor ons, zijn ze rood ingekleurd. Terwijl ze vroeger waarschijnlijk wit oplichtten op de donkere rotsen.

Inspiratie

Ik bekeek ze weer met mijn lief die zich er enorm door laat inspireren. Hij kiest beelden uit en zet ze in zwart en as op grote houten panelen. Ik herkende vandaag een aantal figuren daarvan terug op de rotsen. Hij zet ook formaties op papier, maar na de confrontatie vandaag is hij weer zoekende naar de volgende stap. Ik hoop dat hij er over zal schrijven op de Klapstoel.

Nu te zien in Galleri Henneviken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *