Chillida in noord Spanje

De enorme Windkam die verankerd is in de rotskust bij San Sebastian.

Als je deze zomer plannen hebt voor de noordkust van Spanje:
dit lijkt me fantastische museum/beeldentuin (in buurt van San Sebastian, dus onderweg naar het Guggenheim in Bilbao ):

museochillidaleku.com

Onderstaand stukje schreef ik een jaar geleden (26 juni 2018)

Chillida in tuin Rijks
Kijk, dat is nu de lol voor mij: 
ik fiets niet door maar ik stap af bij het Rijksmuseum om in de tuin de beelden van de Bask Chillida te gaan bekijken. Want denk ik…. ‘misschien is het leuk voor de Klapstoelkunst’.

Tuin
Eigenlijk was ik nog nooit in de tuin geweest. Mooie bloemen (o.a. mijn favoriete Chinese Ruit en Zeeuws knoopje) en je kunt er schaken bij een oude stadspoort met daarnaast eeuwenoude ruisende populieren (hoor je niet door de trams). Aan de Museumpleinkant kun je eigenlijk lekker zitten incl. koffie. En dan kijken naar de beelden om je heen.

Nu dus Eduardo Chillida:
Tonnen-zware abstracte beelden. Ik vind ze mooi, lekker verweerd staal en fijne vormen. 
Ik zie het kleine zusje van de enorme Windkam die verankerd is in de rotskust bij San Sebastian. Zelfs voor deze kleine versie is speciaal een fundering onder het gras van de Rijksmuseum-tuin gelegd. Windkam? Ik keek en dacht erover na.

Ik lees dat zijn beste werk doet denken aan runentekens en zie er inderdaad één scherp in de schaduw staan.
Eigenlijk moet je deze beelden in grootse natuur zien, lijkt me. Dus als je deze zomer aan de noordkunst van Spanje bent: laat je omsluiten als een wieg door de Elegio del Horizonte in Gijón. Hij helpt je de horizon en de zee te omvatten.
Meeste tekst komt uit de recensie van Lucette ter Borg (waar ik volgende week een ‘masterclass kunstkritiek’ bij ga doen. Krijg ik eens stevige kritiek).

NRC artikel over Chillida van Lucette ter Borg

Tuinen Rijksmuseum zijn dagelijks geopend
Van 9.00 – 18.00 uur. Gratis.

Op dit moment is werk van Louise Bourgeois  in de tuinen van het Rijks te zien.
Tm 3 november 2019
Ik heb het nog niet bekeken. Maar vast de moeite waard.
Rijksmuseum-Louise Bourgeois

artikelen hierover:
Parool; Bourgeois in het Rijks

NRC; Bourgeois in het Rijks

Klik op de afbeelding voor vergroting en informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *