Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

In het Licht

10 december 2022 - 23 april 2023

Peradam, Matthijs Munnik, 2018
Hezilo Kruis, Hildesheim, voor 1079

In het Licht
Een niet traditionele Kerst-tentoonstelling
Museum Krona, een museum voor religieuze en aanverwante kunst.

Museum Krona, in het Noordbrabantse Uden, is gevestigd in een klooster waar in een aparte vleugel ook zusters Birgittinessen wonen. Eind vorige eeuw heeft het museum haar horizon verbreed door haar collectie religieuze objecten, vaak uit lang vervlogen tijden, te gaan combineren met moderne(re) kunstuitingen.

Een van de uitgangspunten van In het LICHT is de filosofie van een middeleeuwse abt genaamd Suger (we moesten ‘m even opzoeken.) Abt Suger (1080-1151) liet in Saint Denis (even boven Parijs) een kerk bouwen met zo groot mogelijke ramen en daarmee zoveel mogelijk lichtinval – en gaf daarmee het startschot voor de bouwstijl die we gothiek noemen.

In het verlengde daarvan liggen Sugers ideeën over lichtreflectie. In het kort komen die er op neer dat het licht dat een kerk binnenvalt wordt weerkaatst in het goud, zilver en/of bergkristal van kruisen, monstransen en reliekhouders op en rond het altaar, en het is precies die weerkaatsing die de gelovige ‘naar het Hogere voert’.

Een ander thema is bijvoorbeeld de fascinatie die de mens van oudsher heeft voor zon, maan en andere hemellichamen. Al het middeleeuwse materiaal heeft een religieus karakter; het moderne(re) materiaal betreft overwegend ‘seculier’ werk, gekozen omdat het vanwege inhoudelijke en/of visuele kenmerken aansluit bij een van de thema’s.

In het LICHT toont een zeer gevarieerde selectie kunstwerken. Naast reliekhouders, iconen en handschriften zijn dat schilderijen, foto’s, in situ installaties, lichtprojecties, lichtobjecten en multimediale installaties. Daar zit werk tussen van internationaal gerenommeerde namen en van mensen waarmee wij van Polderlicht eerder hebben samengewerkt. Het werk komt uit musea, bedrijfs- en particuliere collecties en uiteraard van de kunstenaars zelf.

In het LICHT
10 december 2022 – 23 april 2023
Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden

Met de klok mee:
Cosmic Call, Gabriel Lester, 2015
Broken Circle, Navid Nuur, 2011
Installatie, Suzan Drummen, 2022
Black Light Table, Willem Marijs, 2016

Met werk van Olafur Eliasson, Jan van Duijnhoven, Jan Andriesse, Navid Nuur, Ann Veronica Janssens, James Turrell, Marinus Boezem, Suzan Drummen, Gabriel Lester, Shezad Dawood, Willem Marijs, Matthijs Munnik, Jan Theun van Rees, Roland Schimmel, Berndnaut Smilde, Veerle Thoben, Matthijs Muller, Kees de Goede, Yayoi Kusama en meerdere (veelal anonieme) middeleeuwse meesters. De curatoren zijn Wouter Prins (conservator Museum Krona), Jan van Duijnhoven (kunstenaar) en John Prop (polderlicht)

 

Gegevens

Begin:
10 december 2022
Einde:
23 april 2023
Site:
https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/in-het-licht

Locatie

Museum Krona
Veghelsedijk 25
Uden, 5401 PB Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *