Formidable Lighting

Schelplamp van Esseline Keeven,
Arlette zonder Klapstoel

Een roze vormpje in Dordrecht
Al slenterend begin dit jaar door Dordrecht om onze nieuwe woonplaats te ontdekken viel in de etalage van een galerie/expositieruimte mijn oog op een grappig vormpje van roze stof met een zwarte tekening waar licht doorheen scheen.

Het bleek een van de lampjes van kunstenares Esseline Keeven die aan het experimenteren was geslagen met textiel en 3Dprinting om daar lichtobjecten onder de naam Formidable Lighting mee te maken. Ze was toevallig aanwezig en aan het werk met schilderijen die ze ook maakt.

We raakten in gesprek over haar lichtobjecten, haar ideeën erachter en over het maakproces. Haar enthousiasme en ideeën maakten indruk op ons en we kwamen overeen, daar ze in die galerie niet lang meer kon blijven, haar lampjes in mijn lampenwinkel te exposeren en verkopen.

Lichtgevende wolken geprint met een robotarm
Ondertussen heeft ze bepaald niet stil gezeten. Haar lichtobjecten met hun organische vormen zijn steeds groter geworden waardoor de huidige 3D printers niet meer volstonden. Ze kwam in contact met HB3D design waar ze met een grote robotarm lijnen kan printen. Daarnaast nog een bedrijf gevonden die haar kon helpen met het elektrisch binnenwerk en voilà dan sta je ineens op de Dutch Design week in Eindhoven.

Wij hebben haar daar maandag bezocht en zagen daar o.a. voor het eerst haar enorme wolkenlampen. Een lamp waar je niet omheen kan.
Het is eigenlijk een organische witte langwerpige cocon, of je kan het ook zien als een grafische wolk, van 2.40m x 80 cm gemaakt van textiel  waarop met behulp van een robotarm grafische cirkels zijn getekend.

Dit lijnenwerk is kunststof van uit de Amsterdamse grachten geviste PET flessen die grof vermalen in de robotarm gestopt worden die vervolgens de lijnen of cirkels op het textiel print.

Het licht binnenin deze lamp is een RGB ledsysteem waardoor je met een app de kleur van de lamp kan veranderen en aanpassen aan je gevoel of wat past in je huis.

Maar ook al haar andere lampen variërend in grootte, vorm, kleur en toepassing vind ik indrukwekkend en bijzonder. (zie foto’s)

Dutch Design Week Eindhoven ™ 27 okt
Haar Formidable Lighthing lampen zijn nog tot 27 oktober te zien op de Dutch Design week in het Design Perron , Fuutlaan 12 Eindhoven.

Klik op foto voor vergroting en informatie

PS van Frederike:
En later zijn de kleine lampjes weer te zien in Arlette’s lampen-winkel (do, vrij, za) op het Stadhuisplein 4, in de mooie oude stad Dordrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *