Geluid


De schreeuw, Edvard Munch, 1893
Na het stilte-stukje toch nog even verder over geluid.

Je hebt kunstwerken waar het geluid vanaf spat.
Ik zag een video van Bill Viola.
Silent Mountain. Er is geen geluid, maar je hoort / ervaart ’t wel sterk. Je haalt iets op uit je herinneringen.

Bill Viola, Silent Mountain

En natuurlijk Skrik van Edvard Munch. Hij bedekt zijn oren voor de schreeuw van het landschap. Je voelt de vibraties. Zoals de vibraties die ik fysiek voel als de slijptol langs de vloeren van het buurpand gaan. Ik probeer er muziek in te horen na de volgende tip:

“….toen ik eens in een gehorig hoteltje met heftige migraine rust zocht, vond ik die maar niet doordat iedere chauffeur op de drukke naast gelegen zesbaansweg, de autoclaxon voor werkelijk alle handelingen éérst leek te gebruiken.
Al dat getoeter werd pas een beetje dragelijk toen ik het als een muziekcompositie beschouwde”.

Kleur en Geluid
Er zijn mensen die kleuren zien bij het horen van een geluid. Synesthesie heet dat (gezamenlijk waarnemen). Iets grappigs gebeurd er dan in je hersenen.

Het schijnt dat synesthesie zeven keer vaker voor komt onder kunstenaars. Misschien komt dat omdat ze zich prettig voelen bij het koppelen van dingen aan elkaar, het associëren. Zouden mensen die dat hebben dan ook dezelfde kleur bij een bepaald geluid zien??

Er wordt gezegd dat Kandinsky één van hen was.
Kijk maar eens goed naar het werk Op Wit II. Wat hoor je? En dan verwacht ik niet dat je een diepe bas hoort bij de kleur geel.

Ik zou eens moeten gaan schilderen tijdens de bouwherrie. Welke kleuren en vormen komen er dan op mijn papier?
Maar nu streef ik vooralsnog naar een groot wit vel. Wit hoort bij… STILTE

Geef me tips: kunst over geluid
Help mij in mijn onderzoek naar stilte en geluid om wegen te vinden de bouwherrie anders te bezien en beter te verdragen.

Weet je nog een kunstenaar/ kunstwerk dat over geluid of stilte gaat. Laat het me weten. Omdat ik merk dat eenieder eerder iets naar me mailt dan het als reactie deelt: mag ook per mail frederikedevoogt@gmail.com. Leuk!

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *