Kunst in Huis

Tijd voor weer eens een versie van Manieren van Kunst Kijken.
Namelijk kunst in je eigen huis ervaren.

Ik ben al langer bezig met manieren om mensen te helpen kunst in huis te halen. Omdat ik denk dat kunst in je eigen huis fijn is. En echt anders is dan er een blik op werpen in een museum.
In huis kun je het elke dag ‘proeven’. Elke keer anders. Afhankelijk van je stemming, het licht, de tijd van de dag (en het kan jouw stemming veranderen ).

Natuurlijk wil je niet alle soorten kunst in je huis. Het kan te heftig zijn. Of je kunt iets wel intrigerend vinden, maar niet fijn om dagelijks om je heen te hebben.
Ik had eens een kunstwerk op proef waar ik energie van kreeg, maar ik was bang dat mijn huisgenoten het te eng zouden vinden. Helaas voor mij: ze trokken het niet de sterke afbeelding van een vrouw van Rosemin Hendriks, al herinneren ze zich deze tekening nu nog steeds. Dus dat is ook weer leuk. Ze hebben het echt gezien.

Het proces naar een aankoop is bijzonder en leuk en zal heel verschillend zijn. Het kijk-onderzoek samen doen (met eventuele mede-bewoners) maakt kans groter dat je iets beslist. En daarna kun je er dus elke dag van genieten. Op wisselende plekken in je huis etc.

Andere mogelijkheden dan kopen
Er zijn natuurlijk nog veel andere mogelijkheden dan het aankopen van kunst:

kunst delen (om-en-om in huis hebben), kunst lenen, kunst ruilen, kunst huren, kunst zelf maken.

Of zelfs: een project met een kunstenaar aangaan die zich door jou/jullie laat inspireren (aan de hand van workshop, opdracht in museum of iets heel anders). En dan iets echt eigens passends maakt. Met kunstenaar Silvia Russel. Onderstaand en bovenaan dit bericht foto’s van het werk dat dit opleverde voor twee verschillende families. Een SUPER proces. Daar moet ik zeker eens uitgebreider over schrijven!

Spelen met kunst
Maargoed. Hoe help ik iemand om uiteindelijk kunst in huis te halen? Uitgangspunt is dat je door veel te kijken, op vele manieren, je beter beseft wat jij aantrekkelijk vindt. Ontdekt wat jou iets ‘geeft’. Ik noem dat spelen met kunst.

Zo wordt het ook niet iets eenmaligs. Maar kun je bijv. een band opbouwen met type werk of een bepaalde kunstenaar en heb je ‘drempels’ genomen om te blijven spelen met kunst.

Veel kijken
Zo vorm je je smaak, wat je wil in huis, en kun je uiteindelijk sneller beslissen als je iets ziet dat je overweegt te kopen. Ook zie je ziet wat e.e.a. kost.

Wat: er zijn zó veel soorten kunst: schilderijen (olie, aquarel, etcetc), tekeningen, print (litho, houtdruk, zeefdruk, giclée etc), 3d (beelden, wandkleden, collages etc), fotografie (ook eigen..) engazomaardoor.

Waar kijken: er zijn zoveel plekken. Beurzen, galeries, ateliers, veilingen, buren, ….

Welke prijs?
Ja, daar kun je ook nog veel over schrijven. Maar voor elke portemonnaie is wat te vinden.

Juffrouw Bri
Met Juffrouw Bri ben ik net een proces gestart: we plannen een aantal bezoeken en ik ga mee en/of geef een opdrachtje mee. Zo kan ik meegroeien met in proces.

Art on Paper
Juffrouw Bri en ik gingen naar de beurs Art on Paper en we namen Marianne mee.

Daarover schreef ik een ander stukje:
Art on Paper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *