Titel

Antoon Loomans bekijkt welke werken in aanmerking komen voor de actie: ‘Verzin een titel – en maak kans op het kunstwerk’.

De invloed van de titel

In hoeverre beïnvloedt de titel van een kunstwerk jouw kijken? Wat gebeurt er als je bij een werk leest dat het Slapeloze nachten, of Horrorkonijn heet? Waarschijnlijk iets heel anders dan als je Ochtendgloren of Fluffy leest.

En wat als je weet dat een werk is opgedragen aan de verongelukte zus van de kunstenaar, of juist speciaal is gemaakt voor de roze babykamer van zijn kleindochter?

Niet lezen

In eerste instantie kijk ik nooit naar het ‘bordje’ naast een kunstwerk om zo vrij mogelijk te kunnen kijken. Eerst zelf onderzoeken en fantaseren, me ermee verbinden. En… niet direct opgeven en naar uitleg zoeken als ik niet weet wat ik met een werk aan moet.

Toch wel lezen?

Natuurlijk lees ik later vaak wel wat de kunstenaar heeft geïnspireerd, waar hij aandacht op wil vestigen, wat hij wil vertellen. En ook welk materiaal hij heeft gebruikt. Of word ik verrast als ik het jaartal zie waarin iets is gemaakt.

En dan kijk ik nog eens en nog eens. Soms vind ik het jammer dat allemaal te weten omdat het verhaal mijn eerste blik in de weg zit. Daarom geldt voor mij zeker niet dat een kunstenaar alles over een werk moet vertellen.

Eigen titel verzinnen

Een leuke oefening, een spel, is om zelf een titel voor een werk te verzinnen. En om die met anderen te delen zodat zij ook jouw associatie ontdekken. En natuurlijk kun je zo veel plezier hebben.

Kans op een gratis kunstwerk

Antoon Loomans www.antoonloomans.com  kiest twee van zijn werken uit waar jij aanstaande zondag 13 november tijdens de Open Studio’s Zamenhof een (voor jou passende) titel aan kunt geven.

Aan het eind van de middag trekt hij voor elk werk een titelkaartje en mag de bedenker die tekening thuis ophangen (en er nog vele andere titels voor verzinnen).

Ik denk dat het voor Antoon ook superleuk is om te horen en te lezen welke titels zijn werk hebben gekregen.

Update: de uitslag

Ik zag inderdaad bezoekers (samen) al associërend en grappend een titel verzinnen bij de werken.

Antoon koos uiteindelijk als ‘gelukkige nieuwe eigenaar’ diegene met de titel Misty Fall. Hij zag wel zijn zeekoe in de herfst van zijn/haar leven. De winnaar vertelde later dat de titel vooral kwam door het jaargetijde waar we nu in zitten. ” Ik hou van de mist die de wereld zo klein en mysterieus kan maken. Dat is wat ik zag”.

Bij het groene werk werd Antoon vrolijk van de titel Moskoe. Lekker groene koe en vertaald ook nog een betekenis (Mos cow).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *