Angel in the House

Ellis Scheer , pastel

Nog niet de gelegenheid gehad om het bijzondere werk van Ellis Scheer in de expositie Angel in the House te komen bewonderen? 
Op zaterdag 14 en zaterdag 21 januari is Amsterdam Artspace geopend tussen 12.00-17.00 uur en zal Ellis zelf aanwezig zijn om je welkom te heten, rond te leiden en over haar werk te vertellen.

“Ga zitten en ervaar hoe de wereld in de jaren vijftig van de vorige eeuw aanvoelt”.

Dit klinkt als een magiër aan het werk. En dat kan wel kloppen. Ellis Scheer is een goochelaarsdochter en met haar werk probeert ze andere werelden toegankelijk te maken. Zoals bij haar project Angel in the House: hoe voelt de werkelijkheid van een huisvrouw zo halverwege de vorige eeuw?

Ellis stapte in de wereld van haar grootmoeder, die leefde in een tijd met een ideaalbeeld van de huisvrouw die haar leven wijdde aan een sfeervol en geordend huis. Hoe werkte haar dag, met de rituelen van zich steeds herhalende bezigheden. Gaf het de dag rust, structuur en houvast? Er was vast bevrediging, maar riepen die taken ook onbestemde gevoelens van eenzaamheid en onvrijheid op?

Natuurlijk spreekt dit thema mij aan. Zelf vaak gefrustreerd over de vooroordelen en onvrijheden voor vrouwen, denk ik (30 jaar ouder dan Ellis) aan mijn moeder wiens rol ik niet wilde. Onbewust nam ik natuurlijk veel van haar over. Ze was mijn dagelijkse voorbeeld. Wel had ik (mijn generatie) veel meer mogelijkheden en ruimte voor eigen beslissingen dan zij.

Naar ik hoop zetten mijn dochters (en Ellis) nog meer stappen richting een gelijkwaardige wereld. Misschien niet in een makkelijkere wereld, maar wel met veel meer bewustzijn voor de man/vrouw verhoudingen.

Ellis Scheer, ik ging naast Ellis Scheer op de bank zitten en waande me in de vorige eeuw en liet mijn gedachten de vrije loop bij haar filmische beelden in pastel(tijdens This Art Fair)

Dit alles kun je rustig overdenken al zittend in het decor, dat Ellis in Amsterdam Artspace heeft vormgegeven met meubels en accessoires uit die tijd. Bovendien hangen er verstilde beelden in pastel van dergelijke ruimtes waar je in je fantasie in kunt plaatsnemen. ‘Zie mij zitten als mijn (groot)moeder’. Ellis maakt ook mooie pastels van filmbeelden. Deze stills bieden de mogelijkheid je eigen verhaal te scheppen over wat daar gebeurt.

Ik zou zeggen, ga erheen.  Stap in die wereld. Neem vooral een vriend of vriendin mee om samen te fantaseren en daarna verder te praten over wat je dacht en zag. Wat gebeurde daar? Waar zie je dat aan? Wat zien je nog meer? Zittend in een stoel kun je rustig de tijd nemen en opgaan in de sfeer die Ellis voor ons schiep.

Angel in the House van Ellis Scheer is te vinden in Amsterdam Artspace in de wereld van de hippe Czaar Peter buurt in Oost Angel in the House. De interieur ontwerpers van Greenberg en Oaktree hebben een deel van hun werkruimte vrijgemaakt voor wisselende tentoonstellingen. Top natuurlijk.

Je bent welkom om binnen te lopen als ze aanwezig zijn, anders stuur je van te voren een e-mail om een bezoekmoment af te spreken.

www.ellisscheer.nl
www.amsterdamartspace.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *