Lichtkunst in het Oosterpark: Parklicht 2018

Curatoren John en Loes in werk van John Oosting.

Tot en met zondag (18 november 2018): elke avond van 18.00-23.00 uur Lichtkunst in het Oosterpark Amsterdam.

Gisteravond was ik bij de opening van Parklicht.
Ik hoorde nog eens over de lichtkunst pioneers; het begon met neonbuizen. Ook nu worden die nog gebruikt, naast LED- en laserlicht.

Bij Parklicht geen pompeuze regenboogkleurige fonteinen, maar verfijnde kunst van wit licht of black-light. Eigenzinnigheid, abstractie, geen figuratie, geometrie, lijnenspel, eenvoud, verstilling, oog voor detail.

Ja! Ga er vooral rustig bij zitten, geef je over, laat het tot je zintuigen doordringen. Zijn.

Ik zag het draaien voor mijn ogen bij het Kinderdagverblijf (werk van Femke Schaap).
Ooit was dit de openluchtschool voor kinderen met luchtwegproblemen. Je ziet hun longen door de ramen. Teer en kwetsbaar ademen ze. Ook een beetje luguber als je aan die kinderen denkt (werk van Bas Peeters).

Curatoren Loes Diephuis en John Prop (ja, ze duikeln regelmatig op in mijn stukjes), organiseren al heel erg lang lichtkunst op bijzondere locaties.
Nu dus weer buiten in het Oosterpark wat niet zo makkelijk is met 1 stroompunt en kou en regen. Maar komende dagen wordt het fijn weer voor een bezoek aan het donkere park.

Ik heb niet alles gezien. Ik mistte de wilde Dappie (in de kelder van het Ontleedkundig Laboratorium) en Loes vertelde me over ‘grijs licht’ veroorzaakt door reflectie van de ene buis op de andere. Zoiets. Ik hoor er graag over van iemand die is gaan kijken. Is van Willem Marijs. Ook een lichtkunstpionier.

www.polderlicht.com/parklicht/

Kryzalis: waarschijnlijk ook leuk en zen met slagwerk
(helaas kan ik niet, volgens mij zijn er nog kaarten te koop)
Zaterdag 17 nov om 20 en 22 uur:
Lichtconcert in Hotel Arena

Klik op foto voor vergroting en informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *