Ontmoet de kunstenaars van “Bekijk het Maar!”

10 en 11 februari 2024
11.00 – 18.00 uur
Toegang: EUR 7,50 (meer mag, minder ook). Tot 18 jaar gratis.
Magazijn 14 – Hembrugterrein – Affuitenhal 1, Zaandam

Ontmoet de kunstenaars en hun werk

Wat een leuke groep kunstenaars die deelnemen aan de eerste “Bekijk het Maar!” in de 2e-Verdieping op het Hembrugterrein in Zaandam. Ze lopen het hele weekeind rond. Je kunt samen naar hun werk kijken, dat is niet eng. Ze  kunnen ook vanalles vertellen over elkaars werk.

Klik op afbeelding voor vergroting en infotmatie

De kunstenaars hebben allen hun werkplek in Magazijn 14 alwaar de expositie op de ruime zolder zal zijn. Deze groep van 7, keek ter kennismaking naar elkaars kunst en later deden we onder leiding van Michal Butink samen een VTS sessie. Alles heel vrolijk, aandachtig en open. Dus spreek ze aan 10 en 11 februari tijdens “Bekijk het Maar!”

Een tentoonstelling met werk van 7 kunstenaars uit Magazijn 14

Mike Bink – Fotograaf
Berend Boorsma – Kunstenaar
Hanneke de Graaf – Grafisch ontwerper / kunstenaar
Roman Edgar Jans – Beeldend vormgever
Joris Koster – Illustrator / animator
Bas Mantel – Grafisch ontwerper / kunstenaar
Stijntje Schreurs – Mixed Media kunstenaar

Voor instagrammers: kijk vooral ook op 2e_verdieping

Hieronder kort onder elkaar wat extra info. Maar bedenk: kunst in het echt zien is iets heel anders dan zo op je telefoon of computer. Dus kom tóch vooral kijken naar :

Mike Bink

www.mikebinkfotografie.nl

Mike laat werk zien uit zijn, ongoing, serie Between Salt and Steel. Ik denk heel mooi om de grote afdrukken te zien.
Instagram.com/between_salt_and_steel_

Between Salt and Steel
Wat doet een professionele fotograaf als de streek waarvan hij houdt verandert? Als hij ziet dat het ongepolijste karakter van oude plekken en panden vervliegt door keurige nieuwbouw en gladde bedrijventerreinen? Dan pakt hij zijn camera en legt vast wat er nog rest. Voordat het te laat is.

Mike Bink uit Zaandam fotografeert al jaren IJmuiden en de IJmond. Van het kanaal, de oude loodsen, visserijhavens tot vrieshallen en de pijpen van Tata Steel. En, niet te vergeten: hij portretteert graag de mensen die hier wonen en werken.
Lees verder: www.jutter.nl

Berend Boorsma

www.berendboorsma.com

Ooit liep ik zijn atelier binnen en ontdekte ei-tempera . Prachtige gevoelige matte kleuren gebruikt Berend. In combinatie met olieverf. Laatst zag ik hem werken aan beelden voor bij een (beroemd) verhaal over Eepersip.  In zijn stijl. Sferisch (ik voel zweedse sprookjes), tijdloos, stilte, onderbewuste beelden.

Hanneke de Graaf

www.hannekedegraaf.nl

Deze website laat Hanneke’s werk als grafisch ontwerper zien. De laatste tijd is ze weer meer vrij werk gaan maken. Ze lijkt me een nieuwsgierig en onderzoekend typ. Hanneke laat lekker de kneedbare eigenschappen van klei zien en combineert dat met andere materialen. Ik zag al mooie kleuren en experimenten. Het noodt tot aanraken (zie eerdere foto hierboven waar Berend éven moet voelen hoe dat nou zit tussen die schijfjes klei).

Roman Edgar Jans

www.romanontwerp.nl

 

Ik kende Roman als muziekman: artdirector en producer van Etcetera Records. Maar kijk: hij durft nu ook zijn schilderwerk te laten zien. Terecht! Figuratief met, als ik me goed herinner, de laat 19de eeuwse schildersperiode  als speciale inspiratie. Ook maakt hij abstract werk. In olieverf op paneel.

Tijdens de VTS sessie met de kunstenaars keken we ook lang naar bovenstaand werk. Dat was natuurlijk spannend voor hem. Maar het bleek heel bijzonder om alle associaties te ontdekken. Zonder vooraf kennis te nemen van de titel (insomnia). Ook mooie opmerking: ‘Als daar in het groen iets gestaan zou hebben, een kerk of een vogel bijvoorbeeld, was de sfeer heel anders geweest’.

Joris Koster

www.joriskosterartwork.nl

Zoals je kunt lezen in Stempelen tijdens Bekijk het Maar! :
Ik was bij kunstenaar Joris Koster in Magazijn 14. Zelf noemt hij zich illustrator en animator. Dat betekent dat hij veel achter de computer zit om daar allemaal tekeningetjes te laten buitelen. Dat wisselt hij dan af met het ‘handwerk’ van zeefdruk en linosnede.

Die kun je tijdens “Bekijk het Maar!” zien. Mooi hoe hij vertelt dat hij met de afdrukken in zwart/wit, diepte en gelaagdheid wil veroorzaken. En zich afvraagt: … hoe maak ik een kleurrijke zonsondergang enkel in de inktkleur zwart?
Nou, in de eerste afdruk die ik zag, kon ik voor mijn gevoel zó het straatje inlopen.

Bas Mantel

www.revlaboratories.com

En Bas? Die ga ik nog beter leren kennen komende tijd. Zijn werk vind ik in eerste oogopslag heel lekker. Iets met letters…. en er zit muziek in en bij. Hoe? Ik lees een tekst als: “Bas maakt werk waar je de onlosmakelijke verbintenis tussen beeld en geluid ervaart. Zijn grafisch werk is ritmisch, typografisch, geknipt en geplakt, een combinatie van analoog en digitaal, rauw en vaak monochroom van kleur”.

De kans dat ik hebberig word is hier groot….

Stijntje Schreurs

www.2e-verdieping.nl

Ha! En dan Stijntje. Die ken ik al….veertig jaar. Toen klodderden we met verf op de Vrije Hogeschool. In de jaren ‘90 werkten we eens samen mee aan een interactief trainingsprogramma om dakpannen te maken. Zij schoot daarvoor het filmmateriaal in India. Veel later deelden we een atelier. Daar zag ik voor het eerst haar slow wuivende filmpjes. Tijdens “Bekijk het Maar!” op groot scherm te zien. Ik heb er eentje op een i-pad in huis. Aanbevolen. Lekker op een Klapstoel voor zitten wegdromen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *