Spelen en ontdekken tijdens “Bekijk het Maar!”

Joris Koster in zijn Magazijn 14 werkplek, laat voorbeelden zien wat hij maakte met de lino-stempels.

Joris Koster

Ik was bij kunstenaar Joris Koster in Magazijn 14. Zelf noemt hij zich illustrator en animator. Dat betekent dat hij veel achter de computer zit om daar allemaal tekeningetjes te laten buitelen. Dat wisselt hij dan af met het ‘handwerk’ van zeefdruk en linosnede.

Lino’s en zeefdrukken

Tijdens Bekijk het maar! zaterdag 10 en zondag 11 februari op het Hembrugterrein in Zaandam, kun je werk van Joris zien: lino prints en zeefdrukken. Mooi hoe hij vertelt dat hij met de afdrukken in zwart/wit, diepte en gelaagdheid wil veroorzaken. En zich afvraagt: … hoe maak ik een kleurrijke zonsondergang enkel in de inktkleur zwart?
Nou, in de eerste afdruk die ik zag, kon ik voor mijn gevoel zó het straatje inlopen.

Zelf stempelen

Joris maakte voor het Bekijk het maar! weekeind ook stempels van linosnede. Daarmee kun jij (jong en oud) experimenteren. Een kaart, een postertje of bouw iets verrassends. Joris probeerde het uit met zijn dochters. Hij stempel-stapelde bijvoorbeeld huisjes net zo op elkaar als bij dat rare hotel in Zaandam.

Als je vragen hebt, kun je Joris aan z’n jasje trekken. En misschien neemt hij zelfs z’n kleine drukpers mee. Bekijk in ieder geval op de tentoonstelling de prachtige lino’s die hij sneed en afdrukte.

Joris de animator

Kijk ook alvast op www.joriskosterartwork.nl en zie hoe hij helder en beeldend een verhaaltje vertelt dat je makkelijk onthoudt. Filmpjes voor commercials, uitleg-animaties, editorials, kinderboeken. Je wordt er vrolijk van!

Nog meer zelf doen

PS: Tijdens Bekijk het Maar! kun je, naast stempelkunst maken, nog meer zelf doen:
– op zoek gaan naar een aantal details uit de kunstwerken die er hangen (en kans maken op een prijsje), je bent nooit te oud om te speuren.
– of trek een Kunst op de Klapstoel kaartje en probeer een gekke kijkopdracht. Zo ontdek je veel meer in de kunstwerken die op deze tentoonstelling te zien zijn.
– ook kun je samen kunst kijken in een workshop VTS tijdens Bekijk het Maar! (vooraf aanmelden).
– en we verzinnen vast nog meer (bijv. een dansje tussen de kunstwerken zaterdag einde dag,…).

Tot dan! Alle wie/wat/waar info is ook te vinden via deze link:  Bekijk het maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *