Details speuren

Details van kunstwerken op Zamenhof 110

Details speuren tijdens Open Ateliers Noord
Al tweemaal gingen bezoekers, jong en oud, tijdens Open Ateliers Amsterdam Noord in de ateliers op Zamenhofstraat 110 op zoek naar de details in kunstwerken.

Als voorbereiding liep ik de ateliers in ‘mijn’ gang binnen en zocht details van hun werk voor jullie uit. Ik ondekte vanalles.

Close Reading

Snuffelen aan een kunstwerk. Langzaam kijken van detail naar detail. Eigenlijk zijn het allemaal schilderijen op zich. Het is een heel goede manier om een werk te onderzoeken. Het helpt je om open te kijken.

Niet mooi of lelijk

Je laat je mening over mooi of lelijk even achterwege. Je slaat niet direct aan het associëren en fantaseren. Nee, je hebt ‘een en al oog’ voor materiaal, kleur, textuur, patroon, compositie. Dus: ik zie rood (en niet meteen denken: bloed), een kromming (er niet een poort in zien).

Detail.

Close reading: ik zie een rood vlak met grotere en kleinere vlekjes en een verticale opgaande lijn die naar rechts kromt, ik zie het doek onder de verf doorschemeren etcetc

Telefoon mag

In dit geval kan een telefoon je helpen om je op details te focussen, het beeld te isoleren van de rest. Vastleggen, inzoomen, allemaal leuk om aandachtig te kijken.

Je kunt deze manier van kijken natuurlijk ook samen met een medebezoeker doen. Benoemen wat je ziet. Aandachtig en feitelijk. Nogmaals: de kleur, de structuur, de lijnen. En elkaar corrigeren: “nee dit lijkt geen hoofdje, het is een groenig glanzend bolletje met gaatjes erin”. En dus ook niet: ‘ik vind dit grappig of raar’. Ja, je moet echt even oefenen en jezelf steeds corrigeren om op deze manier te kijken.

Detail.

Ik zie een beetje rond bolletje met gaatjes erin. Het ligt iets hoger dan de andere golvende vormen eronder. Ik zie gaten waar je doorheen kijkt, aan de randen daarvan zie ik nog zachtgeel. Het is hard materiaal, het glimt, etcetc.

Daarna er instappen

Nadat je een werk in detail hebt bekeken, kun je er daarna natuurlijk heerlijk in zijn geheel instappen en je fantasie laten gaan.

Onderstaand details van vorige keer:

Voor alle hele werken zie: Gangsters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *