Pilane

Leap of Faith van Maria Miesenberger in Pilane (Zweden)

Ook honden kunnen kunst waarderen, vinden ze in Pilane. Ze mogen dus mee in dit beeldenpark. Er zijn er heel wat op de zonnige zaterdag dat ik er liep met mijn grote sterke hond Sil die me ook afleidt van de grote kunstwerken in dit prachtige landschap.
(Klik op afbeeldingen voor vergroting en informatie)

Op deze plek liepen 10.000 jaar geleden al mensen rond. Grafheuvels van 2.000 jaar geleden zijn duidelijk zichtbaar. Iets om in rust de magie van te ervaren. Maar hier dan wel terwijl Anna op je neerkijkt. Ik weet niet wat ik van die grote witte kop daar bovenop de rots vind. Te wit, te groot, te figuratief, te gesloten ogen. Maar toch werkt het wel. Zo tegen de witte wolken en steeds vanuit een ander perspectief als je dan toch maar met de stroom gezinnen het pad langs de andere grootse kunstwerken loopt.

Het 14 meter hoge hoofd Anna (van Jaume Plensa) is speciaal voor deze plek gemaakt. Andere beelden wisselen per jaar. Wij zagen grote wortels, Roots, van Ai Weiwei (die hadden we dan weer groter verwacht van deze kunstenaar). Soms maakt een kunstwerk je opmerkzaam voor dezelfde soort vormen om je heen. Die blik heb ik hier in de Zweedse bossen vanzelf al wel. Ik kijk zeer bewust naar de sprookjesachtige vormen van bemoste bomen, wortels, rotsen.

Aan de Roots van Ai Weiwei mistte ik eigenlijk de aanraking en de geur van levend of langzaam vergaand hout. Maar toch: de Roots stonden goed geplaatst, de kleur is mooi (gietijzer), het voor ‘eeuwig’ vastleggen van de wortels van de uitstervende soort boom, de  Pequi Vinagreiro uit het regenwoud in Brazilië stemt tot overdenking.

We vonden het (bronzen) zwembad van Tony Cragg lekker van kleur, beweging, organisch. De zuilen (riet) van Ingrid Ogenstedt geinig, het uitzicht tot ver over zee bovenop een heuvel staand naast ‘leap of faith’ (diverse materialen) van Maria Miesenberger prachtig. Aanrader dit beeldenpark. Waarschijnlijk juist ook op een rustig moment of in mist en regen.

www.Pilane.org

Nog open tot 24 september 2023. Dan weer vanaf mei 2024, met deels nieuwe beelden. Elke dag en dus ook voor honden.

Vlakbij Pilane, op dit eiland Tjörn aan de Westkust van Zweden een uur rijden boven Göteborg, is ook het fantastische Aquarelmuseum te vinden. www.akvarellmuseet.org

In de avondschemering rijden we terug naar ons Zweedse thuis, staan we stilletjes op een ander Grafveld en zien we weer rotstekeningen (hällristningar) uit de Bronstijd. Zo alleen kom ik toch dichterbij de mensen uit lang vervlogen tijden. En dán zien we ook nog elanden langs de bosrand. Wauw. Zweden.

 

14 september:
Soms maakt een kunstwerk je opmerkzaam voor dezelfde soort vormen om je heen“. Dat schrijf ik hierboven. En ja, het beeld Pool van Tony Cragg maakte dat we de dagen erna de wiebelende golvingen in het water met nog meer aandacht bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *