Rijksakademie

Razia Barsatie in haar Studio tijdens Rijksacademie Open 2022

Rijksakademie Open Studio’s 2022 in Amsterdam: veel, divers, experimenteel,  internationaal….
En altijd zeg ik weer: Stel je open voor iets dat je op dat moment aanspreekt en neem daar de tijd voor. Probeer niet alles te zien.

Alle zintuigen aangesproken

Ik stapte binnen in de Studio van Razia Barsati en al mijn zintuigen werden aangesproken. Geur, kleur,… emoties.
Natuurlijke materialen: vloeren van curry, dunne doorzichtige cassaveschijven die Razia met houtskool en specerijen als kurkuma, chili had bewerkt waarna de schimmels verder ‘schilderden’.

Tekeningen op de muur. Intuïtief liet ze haar angsten stromen, grote warrige cirkels en hersenen zag ik, die weer half uitgewist en daarna tot sculptuur gemaakt met de tapioca-schijven. Haar kreten en scheve lach klonken verderop als hoorngeschal uit soort geelgepoederde kaneelstokken.

Taboes doorbreken

Want nee, de aanleiding voor dit werk is niet vrolijk. Razia wil zich bevrijden van taboes en schaamte gelinkt aan seksualiteit en gender. In dit geval de tradities van de gesloten emotionele sfeer waar ze in leefde, die haar voorouders 150 jaar geleden meebrachten vanuit India naar Suriname en die nog steeds gelden. Het maken van dit werk is voor haarzelf dan ook zeker therapeutisch. Ze wil zich er niet in opsluiten.

Suriname

Ik was ooit in Suriname en vond het daar mooi en heftig. De Surinaamse kunstenares Razia kan goed vertellen over het doel en ontstaan van haar werk. Bovendien spreekt het gebruik van de natuurlijke, lokale materialen me aan. Alles paste dus op dat moment voor mij.

Rondleiding, ga je mee?

Er is nog veel meer te zien. Maar ik geef geen tips, ontdek zelf en spreek vooral een kunstenaar als die er is. Of onderzoek het samen met een rondleidster. Ik ga zondag met Antoon om 14.00 uur op ontdekkingsreis met Shirley (ken ik van Vouch; is leuk en goed samen kijken). Ga je mee?! Gewoon aansluiten in de hal.

Rijkskademie

De Rijksakademie selecteert 46 residenten vanuit de hele wereld om er 2 jaar te werken, elkaar te inspireren en nieuwe technieken en materialen naar hun hand te zetten met de hulp van technische specialisten. Eens per jaar zijn hun studio’s open en kun je ontdekken wat er allemaal aan creatieve explosies ontstaan zijn.  En dat in deze rare Covid jaren.

www.rijksakademie.nl
www.raziabarsatie.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *