Agenda nu

A Basic Instinct, Anna Aagaard Jensen

Ik heb heel veel gemist aan tentoonstellingen. Maar terwijl ik nu een paar voor jullie in de Klapstoel-agenda zet, heb ik toch weer van alles moois wél gezien.

Beknopte bevindingen en alle wie/wat/waar zijn te vinden in Agenda
Ga naar agenda in het menu, klik de foto aan en word geïnspireerd. De meeste lopen tot begin januari. Dus spoed je naar:

Hilma af Klint en Piet Mondriaan in Kunstmuseum Den Haag. Loop dan vooral in laatste stille uurtje door naar zoveel meer moois dat in dat superfijne museum is te vinden.

Supernova in Kunsthal Kade (Amersfoort). Nogal wat knalkleur. Maar de verhalen die de beelden van deze jonge afrikaanse kunstenaars vertellen, mag je niet missen.

Stoel neemt Stelling in Centraal Museum Utrecht. Veeeel leuker dan ik had gedacht. En dan wel gaan zitten in de stoel van Anna Aagaard Jensen.

En ja, Eye fimmuseum heeft ook altijd goede tentoonstellingen. Ditmaal Janis Rafa.

En nog een paar. Wat dacht je van de WG Kunst Kerstsale. Werken voor 111 euro. En natuurlijk naar Femke Dekkers in Galerie Bart Kijk eens goed

Details speuren en met koffie kleuren

Focussen op details in een kunstwerk en zelf (na)tekenen. Het maakt dat je nógeens goed naar een kunstwerk kijkt. Je dingen afvraagt. Meer ontdekt.

Heel wat mensen, jong en oud, hebben weer gespeurd naar details tijdens Open Ateliers Noord.

En dit vonden ze. Het is verrassend te zien hoe dat ene vlekje zich verhoudt tot het hele werk (klik op afbeelding voor vergroting en informatie):

Andrea Boerman: keramiekvancampen.nl

Marieke Hunze: www.mariekehunze.nl

Jitske Schols: www.jitskeschols.com

Mieke Teelen: www.mieketeelen.com

Roelien van Aalderen: www.roelienvanaalderen.nl

Willy Felice: www.atelier-felice.com

Antoon Loomans: www.antoonloomans.com

Inge van Bogerijen: keramiekvancampen.nl

Marie-Renée Hoeks: www.marierenee.nl

Uit de inzendingen, trokken we een winnaar: Mia! Ze kwam weer naar het atelier van Antoon Loomans en zocht zelf een werkje uit. Het werd eentje uit de serie van Gnoe’s. Gemaakt van bietensap.

Bietensap, verf van koffie of walnootschillen. Antoon Loomans gebruikt het in zijn werk. En tijdens Open Ateliers Noord kon je ermee experimenteren. Dat werd veelvuldig gedaan:

Lees meer over hoe naar details te speuren en het waarom van het zelf proberen:
Details speuren
Zelf doen

Ei-tempera 21 dec

Pigmenten

Ouderwets spul?

Ik deed een Ei-tempera workshop. Waarom? Lijkt heel ouderwets spul: gemalen mineralen en dan mengen en roeren met een eidooier. Ik dacht: dat deden ze toch alleen vóórdat ze olieverf ontdekten? Waarna ook nogeens het handige, sneldrogende acrylverf ontstond.
Maar ik zag: wat zijn de kleuren mooi en wat is dat roeren prettig om te doen i.p.v. dat je de verf direct uit een tube knijpt. Lees verder “Ei-tempera 21 dec”