Uitgerekte tijd, David Claerbout

David Claerbout,
The Confetti piece

Annet Gelink
Via een tip van Kunstkijken met Ko en Kho kunstkijkenmetkoenkho.nl, kwam ik weer eens bij Annet Gelink Gallery, in de Laurierstraat in Amsterdam.
Ze heeft vaak goed werk (vind ik). En! lekker ruime openingstijden heeft ze voor ’n galerie, di. – vrij. 10.00 – 18.00 uur en zaterdag 13.00 – 18.00 uur.
www.annetgelink.com.

Even een galerie binnenlopen kan fijn zijn. Als mooi hapje in de dag.
Wel kwestie van een paar in je buurt weten met aanbod dat bij je past en vooral ook de openingstijden in je achterhoofd houden (vaak beperkt).

David Claerbout
‘To make my day’, ging ik tussen het halen en brengen van mijn gehersenschudde dochter kijken naar foto/video/digitale werk van David Claerbout.

Ik vroeg om een stoel (want je gaat toch geen kwartier staan kijken naar die video?!), en ik genoot van de concentratie van de uitgerekte tijd.
Ik liet me meevoeren zonder te weten wat ik zag. Liet het over me heen komen. Het langzaam vallen van de confetti, de opgeheven gezichten….
Toen moest ik snel terug naar dochter. Maar ik was weer opgeladen door de kunsten.

TIJD / 1.000 jaar
Later ging ik nog eens kijken. Ik had toen meer over deze David Claerbout gelezen. Ik snap niet al zijn theorieën. Tijd is een belangrijk element in zijn werk, dat heb ik onthouden.

Zoals ook bij zijn werk Olympia. Het Olympisch Stadion in Berlijn waarbij hij real-time laat zien hoe dat de komende 1.000 jaar zal vervallen. Hij garandeert zelf de programmering voor de komende 25 jaar. De 1.000 jaar verwijst naar het ‘Duizend jarige Rijk’ van Hitler en het verruïneren door de natuur heeft weer te maken met Albert Speers theorie ‘ruinvalue’ voor toekomstige generaties.

Leer meer op zijn website. Al garandeer ik niet dat je ‘t dan allemaal snapt.
davidclaerbout.com/Olympia-The-real-time-disintegration-into-ruins-of-the-Berlin-Olympic

Weather Engine in de metrohal van CS Amsterdam
David heeft ook een enorm kunstwerk gemaakt voor in de centrale metrohal van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam CS

Een landschap waarin het weer van de volgende dag verwerkt is, met een mannetje erin dat daarnaar handelt. Getitelt ‘Weather Engine’, materiaal: digitaal gemaakte film, gebruik makend van game-technieken en gevoed door internet. Formaat 2.5 x 23,5 meter.

Ik ben benieuwd. Onderstaand is leuk om te lezen:
qkunst.nl/noord-zuidlijn/metrohal/

De Pont
En toen was ik vorige weekeind in Museum de Pont in Tilburg (zie stukje ‘Spelen met de breking van het licht’, te vinden op Klapstoel FB ), en daar was Claerbout alweer.

Een rustige video. Zonsopgang: een vrouw veegt een modernistische villa. Dan fietst ze naar huis (met muziek van Rachmaninov: Vocalise = mooi).
“De balans slaat in deze laatste minuten van de film om en het stille perspectief verandert in een golf van emotie. Het einde is gefilmd als een klassieke afsluiting, maar voelt eerder als een nieuw begin”.

Al met al…..
Ik vind het wel wat die werken van David Claerbout. Al weet ik niet precies wat. Als iemand iets ziet van Claerbout en iets vindt: dan hoor ik graag dat!

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *