Zwarte sprookjes

Aprende a Joderte (detail),
Amorales

Amorales in Stedelijk
Enorme zwermen zwarte vlinders trekken door het Stedelijk, op zoek naar een plek in de wolken. Als entomoloog voel ik me natuurlijk in een walhalla, maar deze vlinderzwermen, zalen vol, maken iedereen vrolijk.

De Mexicaanse kunstenaar, Carlos Amorales, zal zijn Black Cloud in zijn thuisland zeker in het echt hebben gezien: in het najaar trekt de Monarch- vlinder met miljoenen tegelijk van Noord-Amerika naar Mexico om daar te overwinteren, en in de lente trekken ze in massale vlinderwolken weer terug.

Deze installatie is een goede illustratie van zijn kunst: nooit beperkt hij zijn werk tot een individueel stuk, de herhaling, de massaliteit is zijn kracht. Je kijkt niet naar één paneel van 1×2 m, maar naar wanden vol, niet één ocarina maar honderden, het geheel, het totaal vormt het kunstwerk.

Dark Roots
Amorales put zijn inspiratie uit zijn Mexicaanse roots (muziek, verhalen, worstelwedstrijden, de dood), vertaalt deze naar het hier en nu, en maakt het universeel.

Hij doet daarbij zijn gekozen naam eer aan: zijn onderwerpen zijn donker, het heilige mengt zich met het profane, zelfs obscene (Aprende a joderte), het zware, vulgaire wordt neonlicht (Peep show), wat eerst vrolijke memes lijken (Orgy for Nacissus) gaan deze even later wringen, worden de koppen wrang. Hij schrijft zijn eigen taal, roept geesten op uit het verleden en laat deze in het Stedelijk rondwaren.

Spel
Mooi is het dat je als bezoeker ook kunt uitleven op zijn mobiele installatie (We’ll See How All Reverberates), roffelen op cimbalen, je een kunt voelen met de kinderen die spelen met kunst, en lachen. Ga, en dompel je onder, wordt deel van de zwerm.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Links:

www.stedelijk.nl

www.textielmuseum.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *