Best Museum Ever (en Dan Flavin)

Dan Flavin
‘Untitled (To Don Judd, Colorist)’ 1-5
1987

Zin heb ik om de bovenbalk van de Klapstoel FaceBook pagina te veranderen. Mooie opvolger voor Mondriaan is lichtkunst van Dan Flavin. Zeker als ik stuit op werk dat hij maakte voor het van Abbe Museum in 1966 met de titel: Greens crossing Greens (to Piet Mondriaan who lacked green).

En wat dacht je van een ander site-specific werk voor de hal van het Stedelijk Museum (1986) met de titel:
Untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) & ‘Untitled (to Piet Mondrian who lacked green)-2.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Best Museum Ever: Dia Beacon
Tot deze zomer had ik nooit (bewust) gehoord van Dan Flavin.
Tot Dia Beacon. ‘Best Museum Ever’, volgens mijn dochters. Uur rijden ten noorden van New York. Aan de oever van de rivier de Hudson in een oude fabriek.

Ruimte voor kunst, spelen met kunst. En omdat er veel werk per kunstenaar te zien is, snap je waar die mee bezig is.  Eén toren van tl-balken zie je over het hoofd. Maar een hele rij combinaties van balken, maakt dat je gaat kijken en vergelijken. Erlangs huppelen.

Ook ander werk van hem daar nodigde uit tot spelen.
www.diaart.org

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Dan Flavin
De Amerikaanse minimal-art kunstenaar Dan Flavin (1933-1996), maakte sculpturen van in de handel verkrijgbare tl-buizen met wit of gekleurd licht. Voor Flavin had licht geen spirituele betekenis. Hij beschouwde en gebruikte het als een concreet gegeven.

Bij minimalistische kunstenaars gaat het niet om de emotie van de kunstenaar zelf, maar om materiaal, vorm, kleur. De werken stralen rust en balans uit, geen persoonlijke poespas.

Komende periode dus werk van Dan Flavin als bovenbalk bij de Kunst op de Klapstoel FaceBook pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *