Krijt vermengd met microalgen

Lenneke van der Goot
detail
Algae Object Field @ Wageningen UR

Gisteren 30 november,
gisteren was de laatste kans om het kunstwerk van Lenneke van der Goot te zien in het Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation (MIR) in Wageningen. Vandaag verdwijnt het en blijft alleen de herinnering nog, en de links naar het werk op social media. Lenneke was twee maanden te gast op de campus van Wageningen Universiteit, waar zij zich liet inspireren voor haar Algae Object Field.

Micropolis, stad van krijt
Met zelfgemaakt krijt, vermengd met microalgen, creëerde ze een lijnenspel in verschillende kleuren gelaagd op zwartgeverfde stoeptegels, 54 m2 groot. Zo vlak bij de grond lijkt het een soort micropolis, een stad van krijt, met lanen en lijnen, stapels van schijven en blokjes, kruimels. De kleuren vervagen al, het natuurlijke pigment verbleekt, sommige krijtstukken zijn beschimmeld als Franse kazen, de kracht van het complex blijft.

De flessen met Isochrysis en Nannochloropsis algen stonden nog te pruttelen, bezoekers kwamen voorzichtig een kijkje nemen, de laatsten van de vele honderden die afgelopen maanden het werk van Lenneke hebben zien groeien en ook verkleuren (natuurlijk veel studenten en medewerkers van de naastliggende Universiteit).

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Vandaag wordt het werk afgebroken, de vloertekening opgesplitst en gaan ze als 600 stoeptegels naar een volkstuin, om het tuinpad te verharden, worden ze overgroeid met een laag nieuwe algen.
Twee december krijgt het MIR project Wageningen een nieuwe bewoner, Johan Rijpma. Lenneke gaat verder met nieuwe projecten…. Blijf kijken!

Antoon Loomans, 20191130

http://www.wur.nl/nl/nieuws

http://www.mirproject.nl

www.lennekevandergoot.nl

#lennekevandergoot

Heel leuk drone filmpje over het project!
https://vimeo.com/377008409

En nog artikel in de Gelderlander over de algen die ze kreeg van het nabijgelegen Algae Parc van Wageningen UR
www.gelderlander.nl/

Eén gedachte over “Krijt vermengd met microalgen”

  1. MIR: Mobiel interdisciplinair Ruimtestation.
    Het autarkische paviljoen ontvouwt zich uit een zeecontainer die naar alle uithoeken is te verplaatsen. Zo krijgen kunstenaars de ruimte om hun werk te ontwikkelen op een specifieke plek. Ik zag dat ook Karel van der Eijk, waar ik net over schreef ermee in Nijmegen stond.
    Foto’s waar je vrolijk van wordt:

    https://www.mirproject.nl/tentoonstelling/karel-van-der-eijk

    En in datzelfde stuk: “Een kunstenaar laten spelen in je huis’,
    schreef ik over Csilla Klenyánski. Ik hoorde mensen van MIR haar polsen voor een residentie. Ik ga ze goed volgen. Leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *