Biënnale Venetie 2022

Portia Zvavahere, Kubatwa kwemazizi, 2022

Neem een werk mee naar huis

Het is heerlijk ronddwalen door de Arsenale, waar ik me baadde in de vrouwelijke sfeer van deze Biënnale van Venetië. Er is (te) veel te zien. Wil je dus echt iets ervaren, iets meenemen naar huis? Dan raad ik je aan om zomaar, intuïtief bij een werk te blijven hangen en daar de tijd voor te nemen.

Zo belandde ik aan de voet van een pilaar voor een groot werk. Ik keek heel concreet zonder oordeel naar de kleur, naar de vorm, de lijn. En nogeens en nogeens. Ik tekende wat, fotografeerde details en ontdekte steeds meer.

Ik filmde close:
Portia Zvavahere

Daarna ‘stapte ik in het werk’. Ik nam plaats tussen de vrouwen en liet me meeslepen. Nooit zal ik dit werk meer vergeten en nam het zo dus mee naar huis.

Later heb ik natuurlijk verder gezocht naar informatie over het werk van Portia Zvavahera en ben allerlei leuks tegen gekomen (ze werkt in Harare, Zimbabwe waar ik ooit uitgebreid was, ze verbeeldt dromen, ze gebruikt ook sjablonen, etcetc). Maar eigenlijk zit al die ‘uitleg’ nu een beetje in de weg. Dus deel ik hier alleen de Shona titels van het werk.

Enne…, als je daar in de Venetië Biënnale 2022 bent, ga zeker ook het Nederlandse paviljoen in! Heerlijk zitten in de zitzak. Goed werk van Melani Bonajo. En mis Paula Rego in de Giardini niet.

Tot en met 25 september 2022 in Venetië:
www.labiennale.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *