De Nollen

 

Kijken door een konijnenhol
Jawel, het kader waarbinnen je een kunstwerk ziet is bepalend. Dus plaatst Rudi van de Wint zijn werken zo dat je blik geleid wordt, dat het werk weerspiegelt in het water, dat schaduwen meespelen. Hij zorgt zelfs dat je een werk betreedt nadat je door een donkere gang bent gelopen om volle impact te geven.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Rudi van de Wint zag zijn sculpturen in de zaal van het Kröller Muller Museum, zijn enorme schilderwerken aan de muren van de Tweede Kamer, zijn Tong buiten langs de A6 ….  en vond dat het niet tot zijn recht kwam. Hij mistte de oneindige en fysieke ervaring die hij wil dat zijn werk oproept en koopt in 1980 voor 1 euro een vervuild en verlaten terrein met duinen en bunkers bij Den Helder.

De Nollen
Stap voor stap ontwierp, spitte, laste en schilderde hij daar in de Nollen, zodat er nu een bijzondere plek is ontstaan waar zijn objecten hemel en aarde verbinden, grote platen bewegen in de wind, vuur uit een zuil komt (als de trein over het naastgelegen spoor dendert was het idee).

De Nollen. Ik was er afgelopen zaterdag. Rudi  van de Wint is overleden maar zijn zonen beheren en vervolmaken zijn groeiende landschapskunstwerk. Dat nooit af is en elk seizoen op het weer en de beplanting reageert (vele werken, inclusief een museumgebouw moeten nog hun plaats krijgen). We komen terug. Zeker.

Alleen met rondleiding te bezoeken. Maar dat is prima. Al hoop ik ook eens langere tijd alleen bij een werk te mogen zitten.
www.projectdenollen.nl
Open: Donderdag t/m zondag. Tussen 1 april – 31 oktober en op winterzondagen.

Den Helder is echt niet ver. En het treinstation (Den Helder Zuid) ligt naast de Nollen. Anders maak je er maar een weekeindje van. Wij sliepen aan het Wad in Den Oever en keken daar gekaderd door het oog van de verrekijker naar bijzondere vogels.

En ik ga nu verder lezen over zijn passie voor kleur, tegenstellingen, eclipsen en veel meer. Mooi werk, op vele plekken te zien.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *