De Tubaspeler

Slow looking bij werk van Sjaak Kooij

Op Slow Art Day liep ik Galerie Bart binnen in de vaste overtuiging een werk te kiezen en er samen met Antoon langer en rustig naar te kijken. Ik kijk graag lang (als ik kan zitten) en tóch moest ik me ertoe zetten echt serieus de tijd te nemen en paar ‘technieken’ toe te passen. Tsjongejonge. Maar wederom: het is het zo waard.

Kost tijd om focus te krijgen

Mijn blik bleef bij de Tubaspeler hangen. We gingen daarvoor zitten en keken rustig in stilte 5 minuten naar dit werk. En ja: mij kost het 2 minuten (zag ik op de stopwatch die ik zette) om echte focus te krijgen en niet heen en weer te flitsen naar andere werken of andere gedachtes.

Toen zag ik de verf, de vormen, de handen, de compositie, en staarde ik plots naar zijn gezicht en voelde dat hij de muziek in zijn hoofd hoorde, dat hij nog nagenoot, misschien met zijn vingers daarbij de ventielen indrukte… etcetc

Daarna hoorde ik wat Antoon had gedacht en ontdekt. Hij had de tuba van de Brabantse fanfare uit zijn jeugd gehoord en wees me op de stand van de mond. Samen keken we bijv. ook naar de achtergrondkleuren en naar naastgelegen schilderijen waar Sjaak ook meer en minder precies schildert en verf laat druipen.

En toen ik de volgende dag terug kwam, leek de Tubaspeler me gedag te zeggen. Er was een speciaal evenement waarin de flamengo en tango gitaristen Panman en Vermijs in dialoog gingen met de kunstwerken.

zie video

Ook fijn trouwens om met muziek erbij naar kunst te kijken.

De expositie in Galerie Bart is nog te bezoeken t/m 21 mei 2023
www.galeriebart.nl
www.sjaakkooij.com

Meer van Sjaak Kooij op de Klapstoel:
Fluor konijn
Big Art

Hoe krijg ik jullie in actie?

Tsjongejionge als zelfs ík mezelf bij de kraag moet vatten om een slow-kijk-manier echt toe te passen. Hoe krijg ik jullie dan zover het serieus te proberen?! Niet slechts door het te roepen. Dat is wel een begin, maar werkelijk actie nemen komt vaak pas als je het ervaren hebt. Als iemand je ter plekke bij de hand neemt. Is dat zo? Ik blijf jullie verleiden om langzaam te kijken want het maakt kunst ervaren zo anders.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *