Getekend door het Tij

Kielzog van Karin van der Molen met op de achtergrond het kerkje van Schokland

Verweerde materialen.  Gebroken servies als zeepokken op een bootje, ankers van keien, een mensje fier achter palissaden. En rond dit alles een weidse blauwe wolkenlucht en knalgroen land.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Poëtisch ja dat was het wel, de wandeling langs kunstwerken geïnspireerd door de historie van Schokland. Het eiland in de Zuiderzee dat uiteindelijk ingepolderd werd. ­­

De eerste werken van deze kunstroute ‘EB’ door de natuur, lijken geïnspireerd door vondsten in de kustlijn. Geraamtes, flessenpost, stenen ankers. Daar ook een mooie video-installatie van curator Pat van Boeckel. Neem vooral de tijd voor zijn sfeervolle werk. Ik werd al eerder geraakt door zijn video/geluids/installaties patvanboeckel.nl

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Verderop de route las ik over het harde bestaan van de bewoners van Schokland, het dreigende (zoute!) water, de storm, de armoede. Ik keek in een huisje en hoorde de wind door de planken gieren. Dat is het extra wat kunst op locatie biedt. In dat huisje werk van Pieter van de Pol. ‘Reflectie’, van brokstukken op planken aan de muur.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Ja een aanrader dus: kunstwerken in de natuur met veel ruimte om ze ook van afstand te bekijken, waardoor ze meer zeggingskracht krijgen. En de hond mocht mee. Hij was zelfs welkom bij de vrouw achter de kassa, als we ook het museum wilden bezoeken.
Maar daar is Sil (‘het strandjuttertje’ en dus mooi passend binnen het thema) toch nog wat te jong voor.

Kunstwandeling EB: nog tot 26 oktober.
Meer info:  EB: Kunstwandeling op Schokland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *