Kunst op Recept

Vumc, kunstwerk van Martin van Vreden

Kunst op Recept,
Art-Based Learning in de palliative zorg

Als kunstenaar/onderzoeker doe ik, samen met het AUMC en de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ, onderzoek naar hoe kunst kan bijdragen aan zingeving bij mensen met kanker in de palliatieve fase.

Lang kijken naar kunst
Het uitgangspunt van de methode Art-Based Learning (ABL) is dat kijken naar kunst kan helpen bij het ontwikkelen van het denken en gedachtes; tijdens lang en geconcentreerd kijken naar een kunstwerk en vervolgens het associëren, ontstaan ervaringen waarbij nieuwe gedachten en ideeën worden gevormd.

De methode ABL verbindt het kijken naar kunst bovendien met het formuleren van een persoonlijke vraag.

Persoonlijke- en zingevingsvragen
In ons onderzoek willen we kijken of ABL een geschikte manier is om mensen, die te maken hebben met een ingrijpende gebeurtenis of verandering in hun leven, en in het bijzonder een ingrijpende verandering met betrekking tot hun levensverwachting, te ondersteunen in het omgaan met deze ervaring vanuit persoonlijke,- en zingevingsvragen.

In de zorg vindt de aandacht voor lichamelijke, psychische of existentiële vragen meestal plaats door middel van een gesprek, bijvoorbeeld tussen zorgverlener en patiënt. Een gesprek blijkt echter niet altijd een gemakkelijke start bij erg persoonlijke onderwerpen.

Onderzoek toont aan dat het voor patiënten vaak moeilijk is om een ingrijpende ervaring of vragen te benoemen omdat zij het ingewikkeld vinden om iets groots en existentieels onder woorden te brengen, of omdat zij denken dat hun vragen er nu eenmaal bij horen en dat hier toch niets meer aan te doen valt.

Onderzoek onder mensen met palliatieve kanker
Wij denken dat een visuele interventie hier kan helpen. Eerdere studies tonen al aan dat mensen met kanker een positief effect ervaren van het kijken naar kunst. We gaan kijken hoe we Art-Based Learning geschikt kunnen maken voor mensen met palliatieve kanker, om deze methode vervolgens op grote schaal te onderzoeken. Doordat de deelnemers een persoonlijke vraag verbinden aan het kunstkijken ontstaat er een mogelijkheid voor het vinden van een antwoord op de vraag.

Het uiteindelijke doel is om bij te dragen aan het verbeteren van welzijn van mensen in de palliatieve fase.

Meer over Silvia en ABL:

www.silviarussel.nl

www.artez.nl

Leren ván een kunstwerk

Creativiteit opwekken, Art Based Learning 2

 

 

Eén gedachte over “Kunst op Recept”

  1. Fijn dat een dergelijke manier van kunst-kijken aangeboden wordt aan mensen in deze fase van hun leven. Met het einde in zicht.     Het lijkt me dat de open en associatieve manier van kijken met een ingang naar persoonlijke vragen veel mogelijkheden biedt. Ik ben benieuwd wat de onderzoekers allemaal horen, zien, ontdekken. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *