Paper Tales

Eva Jospin, 2021. Overzicht van deel tentoonstelling Paper Tales, in het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch. Fantastische structuren gebeeldhouwd uit karton: Cénotaphe, Capriccio, Matera, Cénotaphe.

Life in a Cardboard World

Opnieuw naar een museum, om nieuwe kunst te zien. Dit maal naar het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch, waar de Franse kunstenares Eva Jospin, haar kartonsculpturen tentoonstelt. Ook dit maal komt het thema natuur aan bod. Na Im Wald, en Borealis een totaal andere invalshoek.

Karton

Karton is het materiaal waaruit Evan Jospin haar sculpturen maakt, of beter beeldhouwt. Karton, iedereen kent de kartonnen dozen als het afval van onze online bestellingen, verpakkingsmateriaal dat linea recta de papiercontainer verdwijnt. Recyclebaar, maar weinig duurzaam, kwetsbaar en schijnbaar nietswaardig. Echter met een ander oog, zijn de mogelijkheden van onze fantasie onbeperkt. Kinderen weten dit als geen ander: blijer met de kartonnen doos dan met het cadeau dat in de verpakking zit, dát prikkelt de eigen fantasie.

Zelf maak ik wandmaskers van karton, materiaal te over, de papierbakken puilen ervan uit. Kunstenaars ontdekten al veel eerder karton als basis voor hun werk: zo vormde wijlen Couzijn van Leeuwen beeldhouwwerken – kasten, mensen, dieren – van geniet karton, Quentley Barbara maakt grote driedimensionale kunstwerken van golfkarton en duck-tape.

Overtreffende trap

Eva Jospin lijkt hiervan de overtreffende trap, zij creëert van bruin karton omvangrijke sprookjesachtige kunstwerken: haar kleinste in Den Bosch is 2m50 breed (“Balcon”), haar grootste (“Matera”) 10 meter. Papier dat staat als een rots. Waar ze eerst begon met de kartonnen dozen van haar verhuizing naar een nieuw atelier, haalt ze nu kubieke meters karton direct van een papierfabriek.

In haar atelier lijmt ze het karton in metershoge lagen aan elkaar en gaat het vervolgens met messen, beitels, boren en slijp- en schuurmachines te lijf. Soms wordt er grof gebeeldhouwd, vaak met veel nuance voor het materiaal, met veel finesse gesneden.

Fantasiewereld verteld met papier

Wandelend tussen haar bouwwerken waan je je in een sprookjestuin. Eva Jospin vindt haar inspiratie in de achttiende-eeuwse romantische landschapstuinen met capriccio’s (fantasielandschappen en bouwwerken), cenotafen (gedenktekens), follies, grottos, rotsen, torens, ruïnes, bos, kortom fantasierijke sculpturen overwoekerd door guirlandes van de natuur, waar de tijd haar sporen achterlaat. Eva Jospin laat je verdwalen in haar romantische landschap en ze prikkelt je fantasie. Het karton verdwijnt naar de achtergrond, als je dichterbij komt zie je de gelaagdheid, de fijnmazigheid.

Zelf was ik het meest onder de indruk van “Fôret Palatine” een sculptuur van 540 cm hoog en 680 cm breed. Over een diepte van 40 cm vormt zich door een laag van kartonnen stammen, takken en twijgen, een dicht ondoordringbaar woud. Fraai ook “Nymphées” een soort meteoriet uit de oudheid en “Matera”, een enorme geologische in reliëf uitgeslepen “rotswand” die 370 bij 1000 cm omspant.

Wie kan, ga! Tot en met 19 september, en laat je fantasie de vrije loop in de mysterieuze sprookjesinstallaties en tekeningen van Eva Jospin, de eerste keer in Nederland. Groots in omvang, groots in detail, magnifiek in haar techniek.

En als je er toch bent, in het Noordbrabants Museum, verlekker je ook aan de oude kunst van Hieronymus Bosch, 16e en 18e eeuwse schilderwerken, tot het Brabant van Vincent van Gogh. En: neem weer een terrasje en proef een koele Bossche bol in de stad van St Jan.

Informatie
Karton

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Catalogus bij tentoonstelling
Hans November & Eva Jospin (2021). Eva Jospin: Paper Tales. Het Noordbrabants Museum ’s Hertogenbosch.
WBooks Zwolle. ISBN 9789462584150

Digitale tour
Lucas de Man (2021). Eva Jospin: Paper Tales. Het Noordbrabants Museum. Digitale Tour Paper Tales

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *