Portret van het Zelf

 

Rosemin Hendriks

Elke dag een zelfportret
Ik maakt nu elke dag een zelfportret. Lekker spetterend met verf. Op basis van een foto, zoals geleerd bij Rosemin Hendriks (zie hieronder). Past wel bij deze tijd als zelfoverdenking. Steeds mijn eigen kop op een andere manier. En lekker met de handen i.p.v. achter het computerscherm.

Ik merk ook direct dat ik extra goed ga kijken naar zelfportretten gemaakt door anderen. Hoe doen zij dat?!

Rosemin Hendriks
Rosemin maakt haar gezicht tot een stilleven, las ik ergens. Met daarin als je de details bekijkt: een oog als een haan, een mond wordt een kwal. Maar voor mij hebben de zelfportretten ook echt een gezicht en power. Kijk maar: www.roseminhendriks.nl

Ooit had ik er eentje op proef, maar mijn kinderen vonden het te heftig in huis. Zo’n dame. Helaas heb ik het werk dus uiteindelijk niet gekocht. Helaas; want ik ontleende ook kracht en zelfvertrouwen aan het portret als ik ernaar keek.

Rosemin Hendriks

Masterclass
Jaren later deed ik samen met Antoon een masterclass bij haar. Een weekeind lang jezelf tekenen. Pffff véél te precies voor mij. En voelde als natekenen. En ik houd zelf meer van grote gebaren maken en lekker druipen en spetteren. Maar deze exercitie van geduld en preciezigheid was wel een goede oefening. En nu ik ermee verder ga, begrijp ik het nut van de hulplijnen. Je hoeft niet te puzzelen op de juiste verhouding, maar kunt lekker losgaan met de lijnen als steun.

Hulp
Mocht je deze manier van portret tekenen willen uitproberen: kijk dan mee wat Antoon deed tijdens de masterclass:

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie
Voorbereiding:

·      je maakt een selfie,
·      je print ‘m in zwart wit,
·      je plakt m op t raam met overtrekpapier eroverheen,
·      je trekt de hoofd-lijnen over op ’t doorzichtpapier.
·      Op de achterkant trek je de lijnen na met houtskool,
·      (de achterkant dus, anders wordt ‘t spiegelbeeld straks),
·      je legt ‘m op je papier en wrijft de ‘steun’lijnen op je tekenpapier.
·      Dan vul je aan-en-in op de wijze die je bevalt,
·      en dan ontbeer je de tips van Rosemin. Soms kan bijv. een klein lijntje naar boven al een hele andere mimiek in t gezicht geven.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie
Uitwerking:

 Tips
Nog tips als je bezig bent, en je afvraagt welk deel anders kan of nog iets nodig heeft:

·      bekijk je werk via de spiegel
·      maak een foto en bekijk die
·      hang je kop op z’n kop.

Jij op de Klapstoel: Doe je mee?
Ook zin om elke dag een zelfportret te maken? Of er elke dag aan te werken, of 5 dagen per week of 1 per week….. Dan inspireren we elkaar in een besloten FB groep bijvoorbeeld. Ik heb al de eerste (twee?) die gaan. Meld je aan:

info@kunstopdeklapstoel.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *