Kunst online…


Wat biedt mij al die online beeldende kunst?! Voor mij vooral tot nu toe de kreet: Ik wil het in het echt zien. Oftewel frustratie.
Maar biedt ’t toch ook ontspanning, inspiratie of ruimte om rustig in te zoomen? Of een kans om makkelijk samen te kijken?

Achter mijn computer zie ik oneindig veel inventiviteit en initiatief. Daar moet toch van alles ontdekt worden. Over hoe online te communiceren rondom kunst. De communicatiewetenschapper in mij kijkt mee. Ik vroeg me af. Brengt ’t me ontspanning? Word ik geïnspireerd? Ging ik zelf dingen maken? Krijg ik de neiging om online kunst te kopen? Kan het een ‘samen-uitje’ ervaring opleveren? Hierna een eerste verkenning:

Brengt ‘t me ontspanning?
Mwa. Ik mis de musea zeerrrr. Beeldende kunst kijken is veel makkelijker dan mediteren. Voor mij. Het geeft me ontspanning. Soms zit ik rustig lange tijd te dromen bij één werk, soms slenter ik beetje snuffelend rond.

Die ontspanning en aandacht heb ik nog niet gevoeld met de laptop op schoot. Het lukt me al beter door in kunst-boeken te kijken. Ben ik oud en moet ik gewoon ook wennen?

Word ik geïnspireerd?
Jazeker wel. Ik ontdek kunstenaars die me nieuwsgierig maken. Waarvan ik het werk in echt wil zien.

Zoals Karin van de Molen. Alles wat ik van haar op plaatjes zie, vind ik fantastisch. Weet niet welke ik moet kiezen.
www.karinvandermolen.nl

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

De wereldberoemde Sean Scully waar ik nooit van had gehoord. Ik zag via uitzending gemist Close-up: Niet te stoppen: Scully docu

www.seanscullystudio.com

En ik zag online mooi nieuw werk van hem dat straks niét te zien is in Het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Brussel : google maar op Eleuthera.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

En ik ontdekte Edith Meijering:
Dit mooie filmpje roept sterk verlangen naar Scandinavië op… maar ook inspiratie. Ik ben met inkt gaan tekenen.
SHE Artist

Ze geeft online tips en begeleiding nu. Misschien moet ik eens….
cursus Edith Meijering

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Ging ik zelf dingen maken?
Ja! Door Edith ging ik die vervelende zelfportretten van me, waar ik mee bezig was, eens in inkt maken. Dát is wel lekker. Los, nat, lopend. En daarna ga ik inderdaad knippen en collage van maken.

Andere actie:

Herman Tibosch, de directeur van Museum Jan Cunen geeft zelfmaak-tips. En het kind in mij wilde die hand van aluminiumfolie maken. Geïnspireerd door werk van Erik Jan van de Schuur. Zijn werk heb ik toen gegooled. Dat wil ik natuurlijk graag in het echt! zien. Interesse is opgewekt.
Erik Jan van der Schuur

Minimuseum filmpjes op FB en Insta van Museum Jan Cunen.
minimuseum alu-hand
www.museumjancunen.nl

Ga ik online kunst kopen/weggeven?
Er wordt nu ook extra veel werk online aangeboden. Doen zou ik zeggen! Een troost-werk van de dag van Anook Cleonne. Stuurt ze tegen verzendkosten op naar jou óf juist naar iemand die jij troost wenst. Volg haar op FB of Insta of kijk op daily drawings

Of koop een beeldje van Saskia van Rooy.
Saskia de Rooy buy art

Echte kunst in je huis. Daar kan niks tegenop. Saskia zet haar beelden ook buiten aan de straat in een ‘galerie’ en hangt een zeemeermin van keramiek in de boom. Gaat dat zien in Ransdorp.

Sociaal contact, samen een uitje/ervaring?
Al die mensen die normaal gezien plezier aan museum/beurs/galerie/-bezoek beleven. Die kunst bekijken in het echt op welke manier dan ook. Wat doen zij nu in plaats daarvan? Voor het sociale aspect van kunstbezoek, zoeken ze vast andere bevrediging dan samen online kunst kijken. Of toch?

Michal Butink gaat online sámen kunst kijken aan de hand van de Visual Thinking Methode. Dat initiatief ondersteun ik natuurlijk van harte. Geeft ’t samen ontspannen, geïnspireerd raken, verbinding met elkaar maken en het gevoel dat je even een echt ‘uitje’ hebt gehad? Vast en zeker.  Al is het niet voor een echt kunstwerk dat blijft een groot nadeel.
Zeker meer info hierover in een volgend bericht. Voor nu alvast de link naar wat achtergrond:
De kunst van het kijken in het Stedelijk

Vergeet trouwens niet thuis nog eens goed naar je eigen kunst te kijken. En dan wellicht middels die actie waarbij je iemand naar en kunstwerk (mag ook poster) begeleid met z’n ogen dicht. Jij beschrijft, hij/zij maakt een beeld in zijn hoofd (of tekent), wat een verrassing als je je ogen opent. Dat maakt dat je beide goed kijkt naar een voor jou bekend werk.

Dus: online moeite met aandacht en verdieping
Echte concentratie en aandacht voor een kunstwerk. Hoe houd je die vast achter de computer? Bij mij is dat ver te zoeken. Tussen al die dwarrelbeelden, blijft weinig (niks) hangen. Duidelijk dus dat kunst face tot face ervaren heel belangrijk voor me is. En dat ik dat mis. Toch nog iets dan wat je misschien kan bevredigen online?


Nagesprek met Marina Abramovic na een online Gaze

Ik sluit af met een video van Marina Abramovic. Ik vind haar heel bijzonder. En ooit deed ik the Gaze met haar online. Een virtueel kunstwerk wat ik altijd bij me draag.
Probeer het maar met je geliefden op afstand. ‘Gewoon’ elkaar in de ogen kijken. Half uur lang (oké 20 minuten ook goed).

Filosofie van Marina Abramovic in 6 minuten uitgelegd (via the Art Couch… ben ik ook fan van). Bekijk dit filmpje! filmpje Marina Abramovic

Als antwoord op een FB vraag: Ja, ze zat voor haar performance The Artist is Present drie maanden lang zes dagen per week in het atrium van het Museum of Modern Art in New York, waar mensen één voor één tegenover haar konden zitten, zo lang als ze zelf wilden. Zie het stukje in de link van het artikel.
En ja het is spannend elkaar lang aankijken. Maar ook weer heel makkelijk. En heel erg fijn en bijzonder. En kan dus online (vond Marina ook na dit experiment 😉

Eén gedachte over “Kunst online…”

  1. De zeemeermin is van koperdraad/net. Hij hangt nog niet maar dat gaat nu wel gebeuren natuurlijk! Lieve groet, Saskia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *