Radio Bart

In gesprek met Ditmar Goes van Radio Bart in KMSKA

Radio Bart. Met een blinde man samen kunst kijken. Bijzonder en bijzonder leuk! Het zorgt ervoor dat je beter en langer kijkt en bovendien heb je een verrassend gesprek. Voor beide waardevol dus.

Ik ging zitten naast Ditmar Goes, een van de blinde Radio Bart hosts, en hij vroeg me één van de kunstwerken die voor ons hingen te kiezen. Het meest rechtse werk sprak me niet aan, en zou ik anders hebben overgeslagen. Maar daarom wilde ik het juist eens verkennen. Ditmar vroeg me het te beschrijven.

Nou ben ik dat wel gewend dus ik ging los over kleuren en vormen en de figuren die daar stonden. Maar toen ik zei: ‘het lijkt wel zo’n grieks beeld’, bedacht ik dat hij dat nooit gezien kon hebben en begon ik dus preciezer over de houding, de witheid, plooien en strakke blik te vertellen.

Algauw werd het een gesprek over van alles. Betekenis en sfeer en waarom ik het geen prettig kunstwerk vond. Hij stelde ook vragen als: ‘als je zelf in het werk zou kunnen stappen, op welke plaats zou je dan willen staan?’ en ‘wie zou je willen zijn?’ Later bespraken we ook een eventuele titel voor het werk.

Halverwege het gesprek liep ik naar het schilderij toe om een onderdeel beter te bekijken en ontdekte nóg een dame met roze strik. Bizar. Die was er zomaar in komen lopen. Leek. We hadden ook veel plezier.

Dus dank aan Ditmar en voor jullie lezers: aarzel niet daar plaats te nemen en zo samen kunst te kijken. Het helpt je de drempel over om echt aandachtiger te kijken naar een werk (ik was met plezier algauw 20 minuten in gesprek).

Later sprak ik nog even los met Youssri Mejdoubi, een andere blinde host die Ditmar kwam aflossen. Hij vertelde over de verschillende gesprekken die hij had gehad over hetzelfde schilderij: De Roze Strikken van Delvaux. Hij kon er heel precies over praten. Dat laat nog maar eens zien (..) dat over een werk praten een beeld goed vastzet in je hoofd. Ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig hoe zijn beeld van dat werk eruit ziet.

Waar en wanneer Radio Bart
Waar? In het KMSKA in Antwerpen, in een mobiele zetel die elke keer ergens anders staat in dit enorme museum.
Wanneer? (voorlopig) Elke woensdag en vrijdag doorlopend van 11:00 tot 16:00. En elke donderdagavond tijdens KMSKA LAAT.
Reserveren niet nodig.
Wie? Iedereen kan plaatsnemen en voorkennis is natuurlijk niet vereist.

Meer info op:
Radio Bart in KMSKA Antwerpen

Ervaringen van de diverse hosts:
Gesprek met Radio Bart hosts

Podcast slow looking (aanrader)
Ik hoorde over Radio Bart in de podcast The Art Engager van Claire Bown van Thinking Museum, waar ze in gesprek is met Bart van Peer en An van Hertum. Aanrader deze podcast over slow looking.
Art Engager Podcast /Radio bart

KMSKA in Antwerpen (aanrader)
Dan nog: het KMSKA is na 11 jaar verbouwen weer open. Het museum biedt licht en lucht en heel veel kunst. Zalen geordend op thema en dan ook verschillende tijden dooreen. Ik ontdekte Rik Wouters. Mooie schilder. We waren na twee dagen nog niet uitgekeken.
kmska.be

Oké. Nog een paar dan. Van een madonna van van Eyck uit 1439 en schilderij van Artemisia Gentileschi (1635) tot veel modern werk zoals onderstaande wanden vol kleur van Boy & Eric Stappaerts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *