Rondjes Rennen

Op de Klapstoel voor Jeroen Jongeleen, Running in Circles

Ja! Ja! Ja! Ga! naar een galerie. Boek een moment (dat kan meestal redelijk last minute) en vul je weer met nieuwe beelden.

Ik ging naar: Upstream Gallery in hartje Amsterdam. Het is daar nu bijzonder rustig op de Kloveniersburgwal. Heel mooi in de stad. En wat zag ik toen ik de galerie binnen stapte? Werk van Jeroen Jongeleen die natuurlijk afgelopen jaar beperkt werd door alles en daarom maar extra lang rondjes ging rennen. Hij ‘liet zijn sporen na op onmogelijke plekken’ en filmde dat van boven. En dat levert schilderachtig, meditatief werk op. Want die rare plekken (op een dak, in de Waalhaven,.. ) zijn met zorg in beeld gebracht waardoor hij door abstracte kunstwerken rent.

In de galerie staan elf videowerken. Ik liet me meevoeren door het kleine stipje van de man. Het draaien in cirkels, doorlopend, doorgaand. Voor mijn gevoel niet doodlopend. Je voelt hem zwoegen door de modder, spletsjen door het water, stampen op het beton.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

 

Ik vroeg en kreeg een klapstoel en steeds meer viel me op. Licht, donker, vormen, kleuren. Heel concreet kijken, maar met gemak sla je ook aan het filosoferen over het leven.

‘Wauw’, zei ik hardop toen uit mijn ooghoek zag dat een beeld werd uitgezoomd. Ik genoot. Ik heb me gevoed.

Ik kan me trouwens zeer goed voorstellen dat het fijn is zo’n werk aan je muur te hebben. ’s Morgens klik je het aan: een oplichtende plek in je huis, waar je steeds meer in ziet, waar je bij kunt gaan zitten en je door de beweging mee laat voeren. En toen heb ik nog even het spel gedaan: ‘welke zou ik kiezen om mee te nemen?’. Als ik ca 7.000 euro in een potje had. Ik wist het wel.

Te zien tot en met 16 april 2021, Woensdag – zaterdag tussen 13.00 en 18.00 uur. Voor meer info: Rondjes Rennen

En eerdere galerie tip is nu ook voor iedereen te bezoeken (met timeslot): Fragments of Sphere

2 gedachten aan “Rondjes Rennen”

  1. Heel tof. Was eerst geintrigeerd of hij nou speelde met de werkelijkheid, maar las later dat hij t tijdens corona heeft gedaan in rotterdam. Prachtig concept, mooie beelden. Thnx voor de tip!!

  2. ‘Running in circles’ is een fraai uitgewerkt videoconcept, waarbij Jeroen Jongeleen landart op een paar vierkante meter uitwerkt tot een performance, een abstract kunstwerk, met een oog voor compositie en detail. Kunst door hardlopen, zen voor de kijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *