Abstract

Jan Baas, olieverf op doek, 30 x 30 cm. Zonder titel.

Begon het ermee dat ik zelf abstract ging schilderen?

Dec 2021: Lockdown, musea weer dicht. Bah! Ik had net zo’n zin in inspiratie en meditatie.

En dan: hée ik zie Femke (van Groene vaas) geeft haar schilder-les nu online. Dát ga ik gewoon doen. Dan dóe ik weer! Dus tussen kerst en oud en nieuw was ik elke ochtend in mijn atelier. Op zoek naar de flow, naar mijn eigen stijl, naar mijn onderwerpen. En die dan vertalen naar abstract werk.

Acrylverf. Ik dacht dat ik alles wel wist. Niet dus. Fijn om meer technieken en effecten tot mijn beschikking te krijgen. Daarmee lekker uitproberen wat bij me past. Ook collage, tekst, en dat laag over laag “everything is going to be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end”.

Ik besef wat nu eenmaal voor mij geldt: groot en snel en vele lagen en aan meerdere bladen tegelijk werken. Tijdens deze cursus leer ik: steeds verder en verder te gaan…. je doet iets en daar reageer je weer op. Actie, reactie, flow.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Voor mij blijkt online les heerlijk. Sil die schildert mee. En ik kan me terugtrekken in mezelf, eigen muziek draaien, maar ondertussen blijf ik aan de gang en helpt Femke me steeds over een drempel. En de andere cursisten zijn leuk, laten hun werk zien en inspireren daardoor.

Dus…… aanrader: www.schildercursussenamsterdam.nl

Abstracte kunst maken

Kunst die nergens op lijkt. Waar het gaat om kleuren, vormen en lijnen. Waarbij vorm en kleur haast willekeurig (lijken te) zijn toegepast. Vanuit intuïtie, het onbewuste en het fysieke gebaar van het schilderen. Gevoelens, indrukken en ervaringen van de schilder worden uitgedrukt (abstract expressionisme).

Of zoals Femke antwoord op mijn vraag waarom abstract werken: “Abstract schilderen is voor mij vooral spelen, experimenteren, dingen laten ontstaan, toeval toelaten. En dat geeft een gevoel van vrijheid, want ik bepaal. Maar het gaat mij vooral om het doen en dan plezier beleven eraan. En de kijker mag zelf bepalen wat hij/zij erin ziet”.

Wat ons brengt bij de kijker:

Abstracte kunst kijken

Ik merk dat ik snel dingen ‘zie’ in een abstract werk. En ik ben niet de enige. Het is (was) dan ook een overlevingsstrategie voor den mens om die tijger tussen de bosjes op te merken (Pareidolia heet dat, mooi woord). Het viel me op dat Femke tijdens de les zei dat zij dat niet heeft. Het hóeft dus niet, dacht ik toen.

Abstracte kunst in huis

En toen was ik zaterdag in het atelier van Jan Baas.  Een feest van vormen en kleuren. En toen nam ik plots een olieverf schilderij mee.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Thuis merkte ik op dat ik nooit abstract werk koop. Dat is gek. En ik besef dat dit juist rustgevend is. Om bij weg te dromen. Om mijn ogen te ontspannen. En vooral niets in te zien dan vorm en kleur. Dat ging gewoon. Zoals ik naar natuur kan kijken, naar de stenen die ik oppak en meeneem. En nu dus elke dag naar dit werk van Jan Baas.
www.janbaas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *