Online kunst kopen?!

Vanaf de Klapstoel online kunst kopen (?)

Bekentenis
Ik ga jullie aanraden via de online weg een kunstwerk te kopen. In deze tijd wordt er veel voor zeer vriendelijke bedragen aangeboden.
Maar….. ik beken dat ik het zelf best lastig vind iets te kopen dat ik alleen maar op mijn scherm kan zien. Hoe loop je daar warm voor? Hoe weet je of het in het echt zal sprankelen? Of juist niet?

Kunstenaar waar je werk van kent?
In de praktijk denk ik dat je eerder een kunstwerk koopt van een kunstenaar waarvan je het werk in real life kent.

Ik houd bijvoorbeeld erg van het werk van Caren van Herwaarden.
Zij biedt nu een aantal aquarellen voor slechts 225 euro aan:
cvanherwaarden-aanbieding

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Daar word ik best hebberig van. Ik zie dat er een paar (die ik nu juist het leukste vind natuurlijk) zijn verkocht. Dus er zijn echt wel mensen die online kopen.

Is de prijs van invloed?
Dat lijkt me wel. Bij een lager bedrag durf je eerder een ‘gok’ te nemen. Hoewel: ooit kocht ik op de Catawiki veiling werk van Constant. Dat ken ik heel erg goed en deze litho was precies een versie die ik mooi vind. Bij een veiling begin je meestal met een relatief laag bedrag en word je verleid steeds verder te bieden. Dat anderen bieden geeft je natuurlijk wel het gevoel dat het niet gek is wat je doet. Het was spannend toen het werk met de post binnen kwam. Het was top en ik ben er nog steeds heel blij mee. Uiteindelijk is het kopen via online veilingen vaak vele malen goedkoper dan een aankoop via een galerie. Meestal koop je online gewoon tegen een vaste prijs.

Helpt een veiling?
Kunst kopen is veelal een sociale bezigheid. Door samen ergens naar te kijken, vorm je langzaam je oordeel. Ik las net over de online Art Basel Fair dat die bijzonder saai was, zonder mensen, drank en babbel “hey cool…daar waar jij nu naar kijkt, daar heb ik ook iets van…” bladibla.

Ik organiseer niet voor niets Klapstoelmiddagen. Door samen de tijd(!) te nemen ergens naar te kijken, er open voor te staan, eraan te wennen, erover te praten met anderen, durf je te beslissen. ‘Ik word er hebberig van’, zei zelfs iemand.

Zelf kijk en beslis ik liever in mijn eentje. Dat maakt mijn beslissing puurder ofzo. Al is het wel fijn als iemand je over het randje duwt en zegt: doe maar. En dan nóg blijft het heel spannend om te zeggen: “ja, deze wil ik.”

Soort Werk?
Koop je online eerder werk dat je direct aanspreekt door kleur of vorm of materiaal? Ik denk het wel. Werk waar je aan moet wennen, dat schuurt, krijgt minder kans. Voor jou verrassend werk kan je veel geven, maar het moet je toch soort van herkenning geven dat het bij je past.

Moet je het leren?
Moet je leren online te durven kopen? Ik denk het wel! Als je het een keer hebt gedaan, ben je een drempel over. Bovendien ben ik er van overtuigd dat voor al het gekocht werk, als je het eenmaal in huis hebt, je die kunstenaar gaat volgen en ook voor ander werk van hem/haar gaat vallen.

Nu thuis iets nieuws aan de muur
Iets nieuws aan je muur verandert zomaar je hele kamer. En wellicht je humeur. Kan ook als het klein is en in een hoekje hangt waar het je ‘even aankijkt’.

Kunst onder de 200 euro
Durf online te kopen: #artistsupportpledge
Deze tijd biedt je de kans om makkelijk een relatief goedkoop kunstwerk te kopen.

Ik zie ‘m steeds opduiken, dit initiatief van Matthew Burrows,  #artistsupportpledgeMooi platform waar kunstenaars werk kunnen aanbieden voor onder de £200. Wat mij betreft zijn het koopjes….

Voorbeelden van deelnemende kunstenaars waar ik al eerder op de Klapstoel over schreef:

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Patricia Paludanus heeft net deze nieuwe tekeningen gemaakt. De serie groeit en verkoopt goed. Over de hele wereld via dit mondiale platform. Maar haar werk is zeer arbeidsintensief, dus laat het haar nu geen tijd voor ander groter nieuw experimenteel werk. Maar het helpt haar een beetje de Coronatijd door. Mooie serie. Leuk om te zien groeien op haar account:
@patricia_paludanus

Patricia is op de Kunst op Klapstoel website te vinden onder bijv:
Colour Song

Lenneke van der Goot, die van Krijt vermengd met microalgen
Ook zij maakt speciaal voor dit initiatief een serie tekeningen op A6 formaat, aangeboden in een simpele houten lijst van 17 x 22 cm. Ze plaatst de werken op Instagram en FaceBook.

Onderstaande werken zijn alweer verkocht geloof ik:
@lennekevandergoot

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

En ik zie dat ook Liesje van den Berk meedoet. Zij is die van Babybewegingen in houtskool

Nu voor slechts 200 euro:
@liesjevandenberk

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Voor deze kunstenaars is dit een manier om geld te verdienen nu alle tentoonstellingen niet doorgaan.

Kunstenaar-verzamelaar
En als de kunstenaar via #artistsupportpledge voor £1.000 heeft verkocht, dan koopt hij/zij zelf werk van een andere deelnemende kunstenaar. En zo wordt de kunstenaar kunstverzamelaar zoals Patricia Paludanus mooi vertelt bij werk dat ze kocht van Marja Koenraad:

….with this exquisite piece by @marjakoenraad that I aquired as part of the #artistsupportpledge ! In real life the colors are so much better but neon never translates well to a screen… It’s a gem, I feel very lucky!! Check out Marja’s gorgeous drawings!
The great thing about @artistsupportpledge is that apart from providing a platform for artists to sell their work and thus support themselves, in the process it also grants you the experience of becoming an art BUYER! A totally new experience for me, and I must say, I LOVE the fact that as soon as you have reached the treshold you HAVE to buy someone elses work… normally I would just sit on the money and only spend it on house bills and materials since its hard enough to get by… So thanks to the pledge that I now have experienced the adventure of acquiring art myself! I want to collect more!

Durf online te kopen
Je voelt in bovenstaand verhaal de blijdschap van werk aankopen. Aarzel niet zou ik zeggen. Nu is de tijd om dit te kopen.

Volg #artistsupportpledge en word hebberig. Geen Instagram? Bovenstaande kunstenaars zijn ook op FB te volgen met hun werk voor de pledge. Of vraag een overzicht per mail.

En natuurlijk ben ik zeer benieuwd naar jullie ervaringen en tips!

 

Eén gedachte over “Online kunst kopen?!”

  1. Ik kreeg reacties van kunstenaars die regelmatig online werk verkopen:

    “Ja, mijn werk wordt online gekocht”, zegt Hester van Dapperen.
    “Ik vind dat kopers veel lef hebben want kopen van een plaatje is spannend en de prijs is van het schilderij plus kist en verzenden”. Hester verkoopt haar werk online over de hele wereld via http://www.saatchiart.com/dapperen. En nu ook middels Instagram / Artistsupportpledge (dapperen_contemporary_artist).    En CatDogville merkt dat verkoop in Coronatijd beter loopt. “Ik verkocht gisteravond ‘even’ een print van 1.250 euro. Ik vind het zoooo bijzonder dat mensen dat online doen.” Via haar Website http://www.catdogville.com en via instagram account catdogvilleart (waar ze een volgens haarzelf een ‘krankzinning’ aantal volgers heeft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *