…ondertussen ontvangen wij buurtgenoten in onze Galleri Henneviken. Ze kijken met hun Zweedse blik naar het werk dat Antoon hier maakte, en herkennen de donkere bossen, de rotstekeningen, de kleuren van de verf. Het is top om door hun ogen mee te kijken.
Falu Rödfärg
Antoon kocht al op dag 1 een pot met die typisch rode (‘rödfärg’) verf van de Zweedse huizen. Verf uit afval van de Falu kopermijnen. En later een pot ‘svart’ van deze matte ‘modderverf’. De Zweden verbaasden zich dat hij deze verf voor schilderijen gebruikt. Nog nooit gezien. Ze konden het in hun armen ‘voelen’ omdat ze weten hoe zwaar dat verven is op hun ruwhouten huizen.
Een architecte die langskwam, wees Antoon op een nog fellere kleur Falu röd. En op de schuur van een buurvrouw zag hij een mooie (cantharellen) gele versie. Die heeft hij gisteren opgehaald. Nu hier in Zweden de eerste blaadjes geel worden, ben ik benieuwd naar de volgende fase in zijn werk.
Hällristningar
Antoon zag ze al in 2020, de rotstekeningen hier in de buurt. Thuis las hij er dikke boeken over, en bedacht een eerste ingang om er eigen(tijdse) kunst van te maken. Onze Zweedse bezoekers hebben ze gezien: de vele duizenden mannen, boten, stippen en dieren die in de prehistorie hier in Dalsland en Bohuslän in de rotsen zijn uitgehakt. Samen met hen filosoferen over de mogelijke betekenis ervan is bijzonder.
Mörk och ljus
Donker is de nacht hier. Donker de bossen. De Zweden herkennen ze in de tekeningen van Antoon. Met het ‘ljus’ dat tussen de stammen heen valt. Veel positieve reacties kreeg hij op deze werken.
En ja slow, aandachtig naar kunst kijken dat wisten ze wel. ‘Dat kan ook heel goed in de natuur hier’, zei de overbuurman. Ik ga heel graag eens met hem en zijn Zweedse blik op pad door de bossen.
Meer lezen:
Galleri Henneviken
en
Bronstijd
en
www.instagram.com/antoonloomans/