Videokunst: Variscoop 3.3
Nou, en er blijkt natuurlijk meer nodig dan blije berichtjes om jullie te verleiden daadwerkelijk te komen. De laatste Variscoop hebben jullie dus gemist. Zal ik volgende keer een gezamenlijk Klapstoel-uitje organiseren? Nu kun je sommige filmpjes nog wel op je computer zien. Maar groot en aandachtig kijken en daarna napraten is toch echt anders.
Google als bron
De Tor was wel uit Wageningen aan komen rijden. En wat hij zag was weer inspirerend. Beelden uit Google van…. (Crops) … ja van… ‘centre pivot installations’ waar Gerco de Ruijter later uitleg over gaf. Vanaf 25 mei ™ 1 september is werk van hem in het Fotomuseum in Den Haag te zien. Gerco in Fotomuseum Den Haag te zien. Gerco de Ruijter was in fotomuseum Den Haag
En Pareidolia van Nan Wang. Trailer:  Pareidolia  Pareidolia. Patronen uit een verwaarloosde 16 mm film voerde ze in een zoekmachine die daar interessante matches uit haalde. Dat leverde weer discussie op over jouw eigen associaties en wat je in abstracte beelden ontwaart.
Ik zat wat te dichtbij dus dan werd t nogal hallucinerend…
Gentrification en een oerbos
Nog meer inspiratie; de Tor ontwaarde een verband tussen het thema uit de film ‘I am a tool of gentrification’ en de beelden uit ‘Forest on location’ van het laatste oerbos op de grens van Polen en Wit Rusland.
De verschuiving van de rafelranden van de steden. Waar kunstenaars goedkoop ruimte hebben om hun initiatieven te ontplooien. Waarna dat gebied aantrekkelijk wordt en het grote geld het annexeert voor woningbouw waardoor kunstenaars weer een volgende plek moeten zoeken. Het zou mooier zijn als dit meer door elkaar heen kan bestaan. Elke leefbare buurt zijn plekken waar je kunt experimenteren, je eerste concert kunt geven, kunst kan laten zien om de kunst etc.
Geldt voor de natuur niet iets vergelijkbaars? Ook die wordt geannexeerd. Geen parkjes waar de natuur zijn gang mag gaan, waar iets onverwachts ontstaat. Die worden al snel gezien als vies en rommelig…. Weg ermee dan maar weer.
A tool of gentrification A’dam Noord. Door Lyubov Matyunina. Andere delen van de stad volgen. Zodat je het proces kunt zien. Beetje jammer dat de bewoners engels moeten praten in deze film. A tool of gentrification
Forest on Location
Ik zag al eens eerder een werk van Persijn Broersen en Magrit Lukács: Mastering Bambi. Daar lieten ze de bewoners van het Disney bos weg. Wat overblijft is een utopische wildernis waar je zelf het verhaal in kwijt kunt. Deed me niet zoveel herinner ik me. Wist niet zo goed wat ermee te doen.
Ditmaal hun film Forest on Location. Vanuit het oerbos Bialowieza. Voelde magischer. De muziek voert je lekker mee. Ik zag dit al in Foam en wilde toen terug gaan om het nog eens rustig te zien. Maar ik was te laat. Nu kwam het dus weer op mijn pad.
Zeer professioneel gemaakt. Voelt bijna ‘gelikt’, te mooi, maar ook magisch, utopisch.
‘Forest on location’ gaat niet zozeer over het bos maar over thema feit en fictie, over het verschil tussen droom en werkelijkheid. Het bos verdwijnt, vertakt steeds meer in een soort virtuele schijnwerkelijkheid.
Goed verhaal over deze film van Broersen en Lucácz, over next level fotografie:  Broersen en Lucácz
Hier leer je ook over point cloud: de techniek die ze gebruiken: dat doe je door middel van heel veel foto’s van één object te nemen. Zo maak je een soort netwerk van kleine puntjes, die maak je aan elkaar vast. Dat wordt een ‘point cloud’. Een soort netwerk dat een 3D model maakt. De foto’s projecteren ze weer op de 3D print. Snap je niet? Kijk maar vanaf minuut 6. De echte boom geprojecteerd op een 3D print van de boom.
Klik op afbeelding voor vergroting en informatie