Zomersneeuw

Stukje van Antoon, correspondent uit Wageningen, en ik was er bij in mijn torrenjurkje:

Karpet- Lizan Freijsen

Zomersneeuw.
Sneeuw in deze tropische hitte? Ja! Gisteren zochten mijn lief en ik verkoeling onder de bomen in Arboretum Belmonte in Wageningen, en dwarrelden we door de hortus op zoek naar Beelden op de Berg. Het paste wonderwel in de bezoeken aan de beeldentuinen in Diepenheim en Clingenbosch in Wassenaar, waar ook beelden in en met de natuur waren verbonden.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

In Belmonte hadden 10 kunstenaars binnen het thema “Zomersneeuw” nieuwe werken gemaakt en geïntegreerd met de bomen en planten in de hortus. Het thema “zomersneeuw” is afgeleid van het natuurverschijnsel waarbij eendagsvliegen tijdens de hondsdagen op sommige plekken langs de Rijn massaal uitvliegen, paren, eieren leggen en na 1 nacht weer sterven. Jarenlang was dit een zeldzaam fenomeen, maar door de verbeterde waterkwaliteit regelmatig te zien. Enkele dagen daarvoor hadden we zelf dit mogen zien : op een zwoele avond werden we midden op een kribbe, aan de oever van de Rijn omgeven door eerst enkele en later honderden van deze eendagsvliegen! Ze dwarrelden als pluisjes om ons heen, landen op onze huid en hoofd..

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Terug naar de Berg. De curator had – geïnspireerd door dit fenomeen – 10 kunstenaars gevraagd om rond het thema “eeuwige verjonging” met geboorte, groei, bloei en sterven nieuw werk te maken. Ondanks de beschrijving en plattegrond vroegen we ons soms af “Wat is echt, wat is niet echt? Wat is kunst, wat is natuur?” Was die stapel stenen aan de ingang al werk no1? Nee, dus. Even verderop wel de Pit van Karin van Dam: de pit van een zaadje gemaakt van zwart isolatiemateriaal die als stekels de ruimte in staken. Je mocht er niet op, wel er in, wel zo prettig ook met deze hitte én een prachtige doorkijk naar het bladerdek erboven.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

De drie ouroboros sculpturen door Sjoerd Buisman gemaakt van snoeihout (vierkant, driehoek, cirkel), lagen prachtig onder de hoge beuken, maar een wel erg gelijkende stapel iets verderop ? Niet van hem dus, maar van de hovenier. In “the porous tree” van Tanja Smeets kwamen blauwe draden als blauwe regen uit het bladerdek. Dichtbij wat te veel contrast, maar door het groene bladerdek kwam het goed tot haar recht. En alsof de duvel er mee speelde, brak een hoosbui boven onze hoofden los, zoveel dat ook de beuken geen bescherming boden.

Klik op afbeelding voor vergroting en informatie

Lekker doorweekt verder: het met regen volgezogen wollen schimmelkarpet van Lizan Freijsen vormde één geheel met de stobbe van een omgezaagde boom. Deze maakten zeker indruk, de andere werken… iets minder en het thema ondergesneeuwd. Vergankelijkheid zeker, mooie beelden dat zeker, maar het gebruik en vertalen van de natuurelementen (geluid, wind, weersgegevens) naar … zomersneeuw blijkt toch heel lastig.

Prachtige tuin en uitzicht, mooie beelden, lekkere bui.
Zie voor meer over de 11e editie van beelden op de berg : www.beeldenopdeberg.nl [dank Loes voor de tip!]

Voor meer over de echte zomersneeuw: www.naturetoday.com

En een vervolg: Lizan Freijsen (Zomersneeuw-2)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *