Liesje van den Berk Wat een weelde om al dat mooie werk binnen te dragen voor de Klapstoelmiddag. In echt is echt veel mooier!
Ik schreef al over Liesje die de bewegingen van de baby in haar buik volgde en vertaalde (op papier) in houtskool: Babybewegingen in houtskool
Joris is 16 februari geboren. Ik mocht net dat prachtige minimensje bewonderen. Dat zal wel weer mooie tekeningen opleveren. Drinkend, snuivend. Heel wat bewegingen en gevoelens levert dat op.
Liesje vertaalt beweging in haar tekeningen. Ze vertelt over onderstaande werken:
“Ik wandel door de heuvels van Caylus en ga op zoek naar manieren om de herinneringen van de beweging van mijn lichaam tijdens het wandelen te vertalen naar tekenhandelingen. Ik loop traag de berg op en af en vang de beweging in tekeningen en in woorden met een audiorecorder. Afhankelijk van de hellingsgraad van de heuvels en de inspanning van mijn lichaam veranderen de potloodlijnen van krachtig tot luchtig en andersom. Om ook de structuur van de berg invloed te geven op de tekeningen bevestig ik het papier tegen de bergwand”.
En dan krijg je dit: Klik op afbeelding voor informatie en vergroting
Ascend and Descend. Liesje van den Berk. Grafietpotlood op papier. 30 x 40 cm.
Descend. Liesje van den Berk. Grafietpotlood op papier. 30 x 40 cm.
Ascend and Descend en Descend (groot)
Grafietpotlood op papier
30 x 40 cm
Huur: 20 euro per maand
Koop: 750,- euro (ingelijst)
Klik op afbeelding voor informatie en vergroting
Descend Liesje van den Berk Grafietpotlood op papier 21 x 29,7 cm
Ascend Liesje van den Berk Grafietpotlood op papier 21 x 29,7 cm
Ascend and Descend (klein)
Grafietpotlood op papier
21 x 29,7 cm
Huur: 15 euro per maand
Koop: 525,- euro (ingelijst)
Vlak voor de laatste Klapstoelmiddag schreef ik:
Ha! Just back from NY, the famous Patricia Paludanus joins the Kunst op de Klapstoel Middag.
Ze heeft nu een expositie in New York, maar gelukkig zijn er ook nog prachtige tekeningen hier in Amsterdam. Intens van kleur (is dat potlood??? Ja!). Look in awe: Paludanus kleurpotlood
Memory of a childhood friend, revisited, 2018, kleurpotlood op aquarelpapier, 30 x 30 cm (een grote versie hangt in New York)
VERKOCHT
Colour Songs
Patricia: “Een project uit heimwee naar het onversneden, fysieke genot waarmee ik als kind kleur ervoer, lang voordat zaken als artistieke betekenis en concept de kunst zijn gewicht kwamen geven. Een reis terug naar de tijd waarin ik mijn potloden eindeloos rangschikte en de tinten bijna opzoog alsof het zuurtjes waren”.
Deze Colour Songs zijn met prismacolor kleurpotlood getekend op 30 x 40 cm aquarelpapier. Tijdens de Klapstoelmiddag was een grotere te zien en te huur (koop). Colour Songs
Formaat 50 x 65 cm
Huur: 25 euro per maand
Verkoop: 1.950 euro
Jolanda was direct enthousiast over de Kunst op de Klapstoel Middag.
Deze litho mag iemand anders ophangen, waar het oranje beter past.
Huur: 12,50 euro per maand
Koop: 350 euro
Frank Hulscher (1958 – 2009)
‘Wie schetst mijn verbazing, als ik het zelf niet doe?’
Frank Hulscher studeerde Schilderen en Grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij beheerder van de Grafiekwerkplaats werd en later ook docent. In zijn eigen werk maakte hij gebruik van grafische technieken, tekenen en schilderen.
Zijn werk bestaat bijna altijd uit verschillende beelden, waaruit iedere kijker zijn eigen totaalbeeld vormt. Centraal thema in Hulschers werk is het gevecht om aandacht en liefde tussen man en vrouw.
Graficus, musicus, docent.
Jaaa zo kan dat gaan als je meedoet met de Kunst op de Klapstoel Middag.
Jolanda keek wat er zoal stond. Wat ze nog niet had opgehangen in haar net verbouwde huis.
En ik keek mee en kreeg een hele set schilderijen van borduurwerk te zien. ‘Huh’, denk ik dan. Maar even later: Wauw als je ze zo bekijkt zijn ze superleuk. Het ambacht spat eraf. En in een kast verderop staat prachtig glaswerk. Vakwerk. Daar heeft Jolanda oog voor.
Een bijzonder leuk borduurwerk (naaldschilderkunst = ook mooi woord) mag meedoen op de Klapstoelmiddag. Kijk er maar ns goed naar.
Na de organisatie van deze middag ga ik me ns in borduurwerken verdiepen. Is eeuwenoud natuurlijk. En wordt ook nu nog op velerlei wijze door kunstenaars toegepast. Jullie horen nog van me. Wat zo’n middag al niet teweegbrengt. Haha.
Jolanda vertelde bijvoorbeeld al over Rob Scholte die de achterkanten van borduurschilderijen tentoonstelde. Hij weigerde om – in zijn woorden – ‘de ongeïnteresseerde domheid te geloven, waarmee Nederland ten faveure van Ikea-prints afstand neemt van de traditionele, met de hand gemaakte borduurwerken.”
Daar heeft Jolanda dus geen last van. Kijk ook maar ns naar de fuut die ik echt liefdevol vind.
Klik op afbeelding voor vergroting en informatie
Jolanda bekijkt haar kunst
Borduurwerken
close-up borduurwerk
Fuut (met jongen op rug en eentje ernaast) Borduurwerk
Glasverzameling Jolanda
En ik bedenk net nog: Ook Hester van Dapperen heeft borduurwerk in haar schilderijen die ook op de Klapstoelmiddag te zien zijn. De onzichtbare grens
Even verrassend als Arlette zelf is dit werk.
Ze viel direct voor dit uit plaatstaal gesneden schilderijtje. Het materiaal, de kleur en afbeelding. Simpel, stoer en vrolijk.
Van Mario Martin Del Campo. Kunstenaar uit Guadalajara, Mexico.
Heeft nog geen goed plekje in Arlette’s nieuwe huis. Mag dus bij iemand anders. Of ze het wil verkopen. Dat weet ze nog niet.
Formaat 30 x 30 cm
Huur: 7,50 per maand
Verkoop: nog in overdenking