
Haal kunst in huis
Alleen in april 2025 kun je deze collage van Anook Cléonne voor 175 euro in huis halen (excl. verzendkosten). Wie het eerst komt…..
Mail naar info@kunstopdeklapstoel 0.v.v. Collage Anook en je adres.
Antoon en ik waren bij de machtige expositie van Berlinde de Bruyckere in BOZAR in Brussel (tot 31 augustus 2025).
Antoon riep ‘hé een soort Anook ‘ toen we ontdekten dat Berlinde ook collages maakt. Die werken zijn waarschijnlijk zeer kostbaar om in huis te halen. Maar eentje van Anook mag ik voor slechts 175 euro aanbieden. Haar collages zijn ook zo mooi gelaagd en losjes geniet als die van de Bruyckere.
Links collage van de Bruyckere, rechts detail van april-aanbieding Anook Cléonne:
Tijdens Corona verwierven Antoon en ik een (kleinere) collage van Anook. Nog steeds heel blij mee: Ons eerste kunstwerk samen
Mooie tekst van Anook Cléonne over ZWART
Uit haar prachtige boek JA!
Ik heb geen lievelingskleur.
De schoonheid en kracht van een kleur worden voor mij bepaald door zijn omgeving.
Waar oranje mat en sleets kan zijn onder de TL lampen van een goedkope supermarkt, vlamt datzelfde oranje ons vurig en gloedvol tegemoet als je in de herfst door het bos loopt.
Zwart is daarop een uitzondering. Zwart máákt de omgeving. Zwart vind ik altijd een spannende ‘kleur’ om mee te werken. Het is de toon die zowel figuurlijk alsook letterlijk ervaringen, gebeurtenissen en andere kleuren op scherp zet.
Alles waarin we onszelf tegenkomen, verlies, tegenslag, disbalans, noemen we vaak donker. Maar zonder dat donker weten we het licht niet te waarderen. Datzelfde donker, dat schurende in ons leven, maakt ook ons verlangen naar licht des te helderder.
Ik houd van dat spanningsveld. Het maakt me nieuwsgierig hoe ik daarin licht kan brengen. Hoe ik mijn blik met zwart kan vertragen. Zwart is eng én mysterieus tegelijk. Ik probeer de kijker naar binnen te verleiden. Hoeveel zwart kan ik gebruiken zónder dat een beeld zich voor jou afsluit en de hele afbeelding opslokt? Het is een kleur die aandacht vraagt, ook tijdens het werken zelf. Voor je het weet ‘eet ze de rest op’ en wordt het beeld morsig, grauw of loodzwaar.
Het is een kleur die tegenstellingen zichtbaar maakt en daar speel ik in mijn tekeningen graag mee. Zwart is de kleur die we vaak uit de weg gaan. Zwarte beelden zouden niet verkopen, want te somber. “Het worden van die zwarte gaten aan je muur”. Ik vind dat een onderschatting van de kijker. Zwart vraagt aandacht. Er kan vanalles in het zwart gebeuren dat zich niet in de eerste oogopslag prijsgeeft. Het is juist een ruimte waarin je op ontdekkingstocht kan gaan!
‘Nature is parts without a whole. This perhaps is that mystery they speak of,’ schrijft mijn held Fernando Pessoa.
Mijn tekeningen zie ik als momentopnames en als plekken waarin je je even kan terugtrekken. Voor mijn meest donkere tekeningen, ik noem ze mijn schemertekeningen, geldt (misschien nog meer dan voor kleurrijkere werken) dat ze mijn niet aflatende poging weergeven om toegang te vinden tot dat mysterie.
Wees dus niet bang zwarte diepte in huis te halen!