Wat gebeurt er op deze afbeelding?

De foto’s van MILOUSHKA BOKMA lenen zich fantastisch voor een fijn VTS gesprek. Vraag je (samen) af: ‘Wat gebeurt er in deze afbeelding’, daarna ‘Waar zie je dat aan?’ en dan nog de derde vraag…
Lees eerdere stukjes De kunst van het kijken in het Stedelijk en Deel-2 De Kunst van het Kijken en Deel-3 De Kunst van het Kijken

Loes is fan
Loes is fan van de foto’s van Miloushka. Ze mag twee werken inbrengen voor de Kunstruilmiddag die bij haar in bruikleen thuis hangen.

Loes heeft meer werk hangen. Zoals het roze biggetje. Ze vertelt:
…“Ik heb die foto met het biggetje van haar gekocht, bij een kunstveiling. Ik had Miloushka daarvoor al eens ontmoet, omdat ze mijn handtassenobjecten, die ik toentertijd maakte, wilde gebruiken voor een fotoshoot. Ook toen al werkte ze óók in opdracht.

Sindsdien ben ik haar blijven volgen en heb ik haar werk zien ontwikkelen van kleurrijk, uitbundig en vervreemdend (beetje à la David Lynch) naar sober, ingetogen, confronterend en verwarrend.
De tijd van digitaal spelen zoals vervormen en klonen is voor haar echt wel passé.

Miloushka vindt haar modellen in haar directe omgeving. Haar kinderen, zussen, vrienden en buren krijgen vroeg of laat de vraag om te komen poseren. De personages in het verhaal zien er als bevroren uit, er wordt duidelijk geposeerd en dat bevalt me heel erg. Hierdoor kan ik de zwaar emotionele scènes beter ondergaan en er met een zekere afstand naar kijken. Miloushka beschouwd haar foto’s zelf trouwens meer als filmstills…..

Als curator van Polderlicht heb ik met zekere regelmaat haar werk getoond. Zowel buiten als binnen en altijd in de openbare ruimte.

Ik heb verschillende werken van haar. Twee gekocht, daar geniet ik nog dagelijks van. En dan nog drie anderen waarvan één in bruikleen is en twee waar ik zelf opsta en die ik nooit ophang…ik kijk niet graag naar mezelf.”

Op de Kunstruilmiddag dus mooi in groot formaat te zien.
Kijk hier alvast maar eens goed naar de beelden en laat je gedachten de vrije loop.

Recent werk
Zie voor recent werk van Miloushka haar website : www.miloushkabokma.nl Eén werk voeg ik hier al bij. Die zag ik in de Reuten Galerie in Amsterdam:


Thuis, Home, Heimat
60×90 geprint op karton €1300
geprint op dibond €1500
(haar nieuwe werk is via deze galerie te koop).

© Alle foto’s natuurlijk onder copyright van Miloushka!

Klik op de foto voor vergroting en informatie:

Over de foto met het varkentje:

Frederike:
Ik zie soort coulissen met rode gordijnen, ik zie engelenvleugels, is het varkentje dood? Of ontspannen. 

Mooie spanning in die hand. En die ring……
En heb je gezien dat het varkentje nog een plasje doet?
Zacht velletje heeft ie. En de vrouw niet seksistisch maar toch ook wel spannend stukje daar beneden. En…..

Arlette schrijft:
Ik vind het varkentje een gelukzalige blik hebben. Zo van ‘deze plek heb ik maar mooi voor elkaar’. Plasje had ik nog niet gezien maar heeft misschien ook wel met die gelukzaligheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *