Aquarel vitaal

Nour-Eddine Jarram, En plein soleil (detail)

“Wanneer het water verdampt wordt de aquarel geboren”

Deze quote uit het mini-magazine Aquavit, geeft in een notendop weer wat er gebeurt als je werkt met aquarelverf. Als kunstenaar begin je met water en verf, je hebt een beeld van wat je op papier wilt maken, maar wat er uiteindelijk gebeurt, laat zich niet geheel sturen: het toeval bepaalt voor een deel het resultaat.

Breed kunstpalet 

Aquavit, op deze tentoonstelling van hedendaagse aquarellen in de Cacaofabriek in Helmond, zijn meer dan 100 werken van 12 verschillende kunstenaars te zien. De werken zijn over de grote, hoge heldere ruimte verdeeld, een opgeknapte oude fabriekshal waar oorspronkelijk de Koninklijke Nederlandsche Cacaofabriek zat. Onderwerpen zijn heel divers. Nour-Eddine Jarram gebruikt aquarel, in zwart, sepia en blauw, om zijn verhaal te vertellen over heftige, actuele onderwerpen zoals mensen op de vlucht.

De uitvoering is ook heel divers; sommige werken zijn heel precies en grafisch (Henri Jacobs), andere zijn meer speels en vrij. Neergezet in fijne lijnen en vlakken (Caren van Herwaarden), of met zeer grove penseelstreken zoals van Nan Groot Antink en Aline Thomassen. Aquarellen zijn er niet alleen in klein formaat, maar ook in groot formaat, zelfs wandvullend (Jolanda Schouten).

Volwaardige kunstvorm

Aquarel wordt vaak meer als illustratie of vrijetijdsbesteding gezien dan als een volwaardige kunstvorm. Veel kunstenaars gebruiken het als een bron voor onderzoek naar compositie en kleur, een voorstudie in het klein, waaruit men put om met ander materiaal, een groter werk op doek te maken.

De kunstenaars op Aquavit laten zien dat, zodra ze – vaak door toeval – de mogelijkheden van waterverf ontdekken, men veel ruimte krijgt voor het uitdrukken van wat ze aan ervaring of emoties willen overdragen en daarmee een aquarel een volwaardig kunstwerk kan zijn. 

Waterverf stroomt

Als het water verdwijnt, blijft het pigment over en ontstaat de aquarel. Pigment meandert door water, en er ontstaat een fijn geaderde structuur zoals een rivier die in een delta de zee instroomt. Inzoomend op details, ontsluit zich een microwereld voor je oog, met een variatie aan kleurnuances, met messcherpe randen, of met contouren die diffuus zijn als een membraan die binnenwereld en buitenwereld met elkaar verbindt. De verf schift, volgt de wetten van de natuur en niet altijd die van je eigen oog en hand.

Aquarelleren is controleren, maar vooral loslaten, meebewegen, overgave, vertrouwen, en durf tonen. Een klein beetje toveren met een penseel.

Bovenstaande herken ik zelf ook. Ik werk nu een aantal jaren met aquarelverf en andere pigmenten op papier. Het heeft mij geleerd me over te geven aan het materiaal, te laten gebeuren, en te ontdekken dat toeval voor mooie verrassingen kan zorgen. Soms is het geheel niet helemaal wat ik wilde verbeelden, maar ontdek je dat bepaalde details een mini-aquarel op zichzelf zijn. Deze tentoonstelling inspireert mij alvast tot gróót te gaan met water en pigment. Ik kan niet wachten om het te gaan proberen!!

Met deze tentoonstelling benadrukken de organisatoren de vitaliteit van de aquarel, dat waterverf leeft en vele mogelijkheden kent! Daarom: neem een flinke dosis Aquavit, in Helmond, industriestad van de Kei, het Kasteel, nog meer Koeten, en nu ook de Kakaofabriek. 

Waar

De Cacaofabriek, Cacaokade 1, 5705 LA Helmond. Van 6 maart – 29 mei 2022. Vrij toegang.

Zie voor alle info:
Aquavit

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *