Kunst als meditatie

Art Based learning bij werk van Femke Herregraven

En plots snapte ik waarom ik nu tóch elke ochtend iets met meditatie doe om te ontdekken wat me dat kan geven. Ik bedacht namelijk dat ik altijd al zei: Kunst kijken is mijn manier van mediteren. Zo krijg ik focus, concentratie, ontspanning. Zo kom ik los van de dagelijkse beslommeringen. En inderdaad: ik ben nu natuurlijk nauwelijks meer in musea geweest. Door Corona, door een hondenbaby. Door dit gebrek aan kunst, blijk ik in de zoektocht naar rust en naar mijzelf dan toch online te zijn gaan mediteren. Grappig, dit verband.

Mediteren met ogen dicht op een kussentje (en evt. een begeleidende stem) vind ik nog moeilijk en soms word ik er kriebelig van. Terwijl ik in een museum altijd wel bij dat ene werk beland waar ik aan blijf hangen. En waar ik rustig eindeloos naar kan zitten kijken. Me voeden, verbinden, tot mezelf komen (allemaal termen die ik voorbij heb horen komen tijdens meditaties).

Ooit gaan de musea weer open en mag ik daar weer dwalen in plaats van opgejaagd eenrichtingsverkeer in een timeslot te zitten. Ik besef nu dat ik misschien mijn meditatie-ervaringen kan gebruiken bij slow looking. Bewust rustig ademen (zonder mondkapje), goed ontspannen zitten, visualiseren, fantaseren. Dat laatste past precies bij stap drie van Art Based Learning: ‘Stap in de wereld van het werk’. Ach, zo grijpt alles in elkaar. Visualiseren is bij meditaties heel normaal. Dit betekent zeker niet dat Art Based Learning hetzelfde is als mediteren, maar het is leuk om verbanden te ontdekken. Aandacht, benoemen wat je voelt en hoort, bij jezelf zijn e.d.
Meer over Art Based Learning op Kunst op de Klapstoel:
Creativiteit opwekken

Nog twee lekkere boekentips in deze online-wereld:
Wat is nog leuker en inspirerender dan kunst kijken? Ja: kijken hoe anderen erop reageren.

Pagina uit het boek: A Spectator is an Artist too,Johan Idema

Bijvoorbeeld: dat ze net zo gaan liggen als de mevrouw op een schilderij.
“Lying down and sensing the woman’s pose may be a strange yet insightful experience. Art is not only a head puzzle; it requires sensual intelligence and playfulness as well.”

Dit komt uit het boek:
A Spectator is an Artist Too van Johan Idema
A Spectator is an Artist too

Vol beelden van hoe bezoekers met kunst omgaan. Zeer leuk om te zien, maar lees vooral óok de teksten ernaast.

En natuurlijk het boek: Wat is Kunst? van Ted van Lieshout.
Ik ben grooooot fan van hem. Ook dit is weer een bijzonder, bijzonder leuk boek. Voor kinderen én volwassenen.
Koop m (via je boekhandel).
Wat is kunst? Ted van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *