Landschapslijnen

Ik ben in Zweden en onderzoek het landschap zoals Gestel dat deed in Mallorca, en gebruik de lijnen van de Kooning, en de emotie van Munch.

Leo Gestel probeerde de golven, lijnen en kleuren van het landschap in Mallorca te vangen in de basisvormen kubus, bol, cilinder. Ik zag deze zoektocht in de tentoonstelling in Museum Kranenburgh (nog tot 18 september 2022; zie Gestel).

Ik werp nu een dergelijke analytische blik op de Zweedse landschap dat ik denk goed te kennen, maar hierdoor weer anders bezie. De grijze rotsblokken, de helderblauwe lucht weerspiegeld in de meren, de lichte golvingen van het knalgroene mos, de rijen rechte boomstammen.

Bij het tekenen word ik ook geïnspireerd door een boek over de laatste jaren van Willem de Kooning dat ik hier uit de kast trok. Simpele lijnen. Mooi vind ik het. Kan ik het Zweedse landschap in zulke lijnen vangen?

Bovendien vond ik een boek over de Noorse schilder Edvard Munch in de kast. Heel veel werk van hem zag ik o.a. in Oslo, in Göteborg en Ekely. Fijn om werk te zien in de omgeving waar het gemaakt is.
Ik kijk en kijk hoe Munch het Scandinavische landschap schildert. De kleuren de golvende lijnen. Website van het nieuwe Munch museum in Oslo (stukje over Ekely: www.munchmuseet.no (Ekely) )

In de rust van dit fijne Zweedse huis (waar Antoon en ik op paarden, kippen, honden en katten passen) vind ik tijd om lekker te prutsen. Kleine tekeningen. Ik hang ze overal op om te zien wat er mist. Of vooral: wat er teveel aan is. En natuurlijk houd ik het precieze werken met simpele lijnen maar moeizaam vol en verschijnen er algauw weer trollen en wezens in het bos. Maarja, dat hoort hier natuurlijk ook zeer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *